...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Lifestyle / Tehnologija

Google uklanja aplikacije za stalkovanje

22.07.2019.

Pronalaženje informacija o drugim korisnicima nije nikakav problem, posebno na društvenim mrežama gde je veliki broj onih koji se ne ustručavaju da dele informacije iz svojih privatnih života, lokacije na kojima se nalaze ili koje planiraju da posete. Tako je proganjanje građana postalo jednostavnije nego ikada pre, a to se ne smatra problemom sve dok ne bude prekasno i dok se ne dođe u situaciju iz koje se izlaz ne pronalazi lako.

.

Upravo zbog toga je iz Google Play Store-a već uklonjen veliki broj aplikacija koje bi potencijalnim progoniteljima mogle da olakšaju posao i im pruže informacije o tome gde se nalaze njihove žrtve, koje nisu ni svesne da neko prati njihove aktivnosti i u realnom svetu.

Ovom problemu se pristupa na osnovu izveštaja koji je objavio Avast, u kojem se objašnjava da je u Google prodavnici pronađeno sedam aplikacija koje pružaju informacije o lokacijama, ali prikupljaju i druge informacije poput istorije poziva, privatnih kontakata, čak i tekstualnih poruka. Ovakve aplikacije često izgledaju bezopasno, a jedna od navedenih u izveštaju se čak prodavala kao aplikacija koja bi trebalo da poveća bezbednost dece.

Kako prenosi Ubergizmo, Google je već uklonio problematične aplikacije, ali se ističe da se radi o problemu koji neće lako nestati, pa je neophodno da korisnici i sami povedu računa o tome koje aplikacije preuzimaju i koje im dozvole daju.

Možda te još zanima:

.

Google Photos dobija opciju slanja poruka

Google Photos, servis za skladištenje, obradu i deljenje fotografija,  dobio je mogućnost razmene pojedinačnih fotografija i video zapisa putem poruka.

.

Upoznaj nove ljude bez jezičkih prepreka

Google play proglasio je najbolju aplikaciju za 2019. godinu. Njena glavna funkcija je - spajanje prijateljstva i učenje o drugim…

.

Koje se muzičke striming platforme slušaju u Srbiji?

Prošlo je vreme kaseta, prošlo je i vreme CD-ova, došlo je vreme muzičkih striming platformi. Aplikacije koje na vaš telefon…

.

Stiže opcija koja štiti od spam poruka

Najnovija Google Messages funkcija stiže u obliku "Verified SMS", a zamišljena je tako da korisnike čuva od spam sadržaja i phishing napada.

.

Google Maps na 50 jezika

Google Maps ovih dana uvodi novu opciju koja će obradovati sve svetske putnika, a to je izgovoranje imena ulica na…

.

Google planira da u Chrome-u označava spore sajtove

Google eksperimentiše sa postavljanjem "bedževa" na stranice koje se sporo učitavaju u Chrome-u. To znači da bi u budućnosti, Chrome…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo