...
TRENUTNO23:00 - 00:00IN teen

Lifestyle / Tehnologija

Google pod istragom u Americi

16.09.2019.

Grupa od 50 američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv Google-a zbog dominantne pozicije na tržištu internet oglašavanja. U grupu američkih saveznih država koje su pokrenule postupak uključene su gotovo sve američke savezne države, osim Kalifornije i Alabame.

.

Iz grupacije upozoravaju da sistem pretrage možda ograničava tržište i šteti interesima potrošača, a zabrinjavaju ih i rangiranje rezultata pretraživanja kao i zaštita ličnih podataka korisnika. Google dominira "svim aspektima oglašavanja na Internetu i pretraživanja Interneta", ističe državni tužilac Teksasa Ken Paxton, čiji je ured izvestio javnost o pokretanju istrage.

"Nema ništa loše u tome da kompanija zauzme vodeću poziciju na određenom području ako pri tome poštuje pravila slobodnog tržišnog nadmetanja", ističe Paxton. "Mi imamo dokaze da je Google-ova poslovna praksa možda ograničavala izbor potrošačima, gušila inovacije, koristila privatne podatke korisnika i garantovala Google-u kontrolu nad protokom i distribucijom podataka na Internetu", dodaje teksaški državni tužilac.

Na Google odlazi oko 38 posto ukupne potrošnje na digitalno oglašavanje u SAD-u, odnosno 48 milijardi američkih dolara, prema podacima eMarketera. Na drugom je mestu Facebook s 22 odsto. Proteklih se godina njegov tržišni udeo ipak smanjio pod pritiskom konkurencije poput Amazon-a.

Američke vlasti su u poslednje vreme pokrenule niz istraga protiv velikih tehnoloških firmi. Tako je prošlog petka odvojena grupa američkih država objavila da je pokrenula istragu protiv Facebook-a kako bi utvrdila pokušava li istisnuti konkurenciju i u kojoj meri štiti podatke klijenata. 

Kongres odvojeno sprovodi istragu o potencijalnom jačanju monopolističkih pozicioniranih kompanija na digitalnom tržištu. Savezna komisija za trgovinu takođe je nedavno izrekla novčane kazne Google-ovoj krovnoj firmi Alphabet-u, kao i Facebook-u.

Možda te još zanima:

.

Microsoft ima rešenje za Chrome

Googleov pretraživač Chrome je najpopularniji na svetu. Ono na šta mnogi ne obraćaju pažnju je činjenica da Chrome koristi mnogo…

.

Otvori dve aplikacije odjednom

Želite da vam dve aplikacije budu otvorene na ekranu telefona u isto vreme? Nikakav problem, imamo aplikaciju koja to i…

.

Google objektiv za odeću

Koliko puta vam se desilo da odete do grada, u prolazu vidite neku košulju, majicu ili duksericu, a nemate vremena…

.

Google maps ubacio javni prevoz Beograda u svoju aplikaciju

Korisnici Google mapsa u Beogradu sada mogu na svojim pametnim telefonima da dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cena karata i…

.

Google Trips za moderna putovanja

Putovanje je mnogo više od rezervacije karte i hotelske sobe, pa Google u skladu sa tim stvara stranicu Trips kako bi išao…

.

Google uvodi "Watchlist"

Pretražujući filmove i serije preko Google pretraživača korisnici će imati mogućnost da naprave listu onoga što žele da pogledaju.

  • 21:00 Bluegrass
  • 22:00 Superoperater
  • 23:00 IN teen

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo