...
TRENUTNO14:00 - 15:00Danube Streamwaves

Lifestyle / Tehnologija

Google pod istragom u Americi

16.09.2019.

Grupa od 50 američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv Google-a zbog dominantne pozicije na tržištu internet oglašavanja. U grupu američkih saveznih država koje su pokrenule postupak uključene su gotovo sve američke savezne države, osim Kalifornije i Alabame.

.

Iz grupacije upozoravaju da sistem pretrage možda ograničava tržište i šteti interesima potrošača, a zabrinjavaju ih i rangiranje rezultata pretraživanja kao i zaštita ličnih podataka korisnika. Google dominira "svim aspektima oglašavanja na Internetu i pretraživanja Interneta", ističe državni tužilac Teksasa Ken Paxton, čiji je ured izvestio javnost o pokretanju istrage.

"Nema ništa loše u tome da kompanija zauzme vodeću poziciju na određenom području ako pri tome poštuje pravila slobodnog tržišnog nadmetanja", ističe Paxton. "Mi imamo dokaze da je Google-ova poslovna praksa možda ograničavala izbor potrošačima, gušila inovacije, koristila privatne podatke korisnika i garantovala Google-u kontrolu nad protokom i distribucijom podataka na Internetu", dodaje teksaški državni tužilac.

Na Google odlazi oko 38 posto ukupne potrošnje na digitalno oglašavanje u SAD-u, odnosno 48 milijardi američkih dolara, prema podacima eMarketera. Na drugom je mestu Facebook s 22 odsto. Proteklih se godina njegov tržišni udeo ipak smanjio pod pritiskom konkurencije poput Amazon-a.

Američke vlasti su u poslednje vreme pokrenule niz istraga protiv velikih tehnoloških firmi. Tako je prošlog petka odvojena grupa američkih država objavila da je pokrenula istragu protiv Facebook-a kako bi utvrdila pokušava li istisnuti konkurenciju i u kojoj meri štiti podatke klijenata. 

Kongres odvojeno sprovodi istragu o potencijalnom jačanju monopolističkih pozicioniranih kompanija na digitalnom tržištu. Savezna komisija za trgovinu takođe je nedavno izrekla novčane kazne Google-ovoj krovnoj firmi Alphabet-u, kao i Facebook-u.

Možda te još zanima:

.

Australija protiv Gugla

Australijska agencija za konkurentnost i zaštitu potrošača (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv kompanije Google tvrdeći da su obmanuli svoje…

.

Google potvrdio veliko ažuriranje za Chrome

Google je objavio novu verziju Chrome-a, koji koristi značajno manje memorije od prethodnih verzija, prenosi Forbes. 

.

Google Photos dobija novi izgled

Google Photos servis dobija novi dizajn koji podrazumeva jednostavniji interfejs, ali i nekoliko novih opcija.

.

Stiže Guglova verzija Pinteresta

Google prosto mora da bude prisutan u svim ćoškovima interneta. Ovaj tehnološki gigant nedavno je razvio aplikaciju Keen, koja bi…

.

Gugl i Fejsbuk rade od kuće do 2021. godine?

Mnogi su kancelarije zamenili svojim dnevnim sobama. Ono što niko sa sigurnošću ne može reći je koliko će ta situacija…

.

Vraćaju se najpopularnije Google Doodle igre

Google samo na prvi pogled deluje jednostavno, ali tu su brojne male zanimacije, poput Google Doodle igara.

  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Danube Streamwaves
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo