...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Google izbacuje aplikacije koje na kvarno troše bateriju

21.08.2023.

Milioni korisnika Android telefona pozvani su da provere svoje mobilne uređaje, nakon što je otkriveno da aplikacije troše baterije tako što stalno prikazuju pozadinske oglase kada je ekran isključen.

.

Ovo je prvi primetio tehnički tim u McAfee-u, sa sajber stručnjacima koji su uspešno identifikovali 43 aplikacije koje su imale mogućnost pokretanja dodataka van ekrana kada je uređaj neaktivan. To je zlonamerna praksa koju je Google zabranio, jer je kristalno jasno kršenje smernica za programere Google Play-a. Ali to nije sprečilo neke programere da se dobro potrude, nadajući se da će zaraditi na jeftinim klikovima na oglase koji su poznati korisnicima aplikacija.

Većina dotičnih aplikacija bila je dostupna u Play prodavnici, ali ih je Google uklonio. Međutim, oko 2,5 miliona ukupno ih je instaliralo na svoje uređaje ranije, na ovaj ili onaj način.

McAfee je naveo aplikacije TV/DMB Player, Music Downloader, News i Calendar kao neke od popularnih aplikacija koje su kompromitovane. Oglasi u ovim aplikacijama ne počinju tajno da se pojavljuju sve do nekoliko nedelja nakon početne instalacije – što znatno otežava uočavanje prevare.

Izvor: PC Press

Tagovi

Možda te još zanima:

.

OpenAI najavio svoj pretraživač - SearchGPT

Možda ChatGPT već doživljavate kao pretraživač - uostalom, možete unositi upite slične onima koje biste stavili u Google ili Bing.…

.

Google razvija čet botove influensere

Prema informacijama koje je objavio The Information kompanija Google navodno razvija nove AI chat botove zasnovane na poznatim ličnostima i influenserima. Ove Google-ove chat botove pokretaće…

.

AI preuzima vlast u budućnosti

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako…

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Nova funkcija za duže trajanje baterije

Android će imati više opcija za trajanje aktivnosti ekrana pre nego što se zaključa.

.

OpenAI i Apple to su srca dva

Apple ponovo razgovara sa OpenAI, proizvođačem ChatGPT-a, kako bi pokrenuo neke AI funkcije koje dolaze u iOS 18.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo