...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Facebook uklonio spornu aplikaciju

13.03.2018.

Sigurnosna aplikacija Bolt App Lock stigla je iz Facebookove kompanije zaslužne za analizu korisničkih podataka, a služi za agresivno sakupljanje korisničkih podataka. Odnosno služila je, dok je Facebook sam nije uklonio zbog pritužbi korisnika.   

.

Facebookova filijala zaslužna za analizu podataka prošle nedelje je uvela aplikaciju koja postoji samo zbog jednog razloga, a to je sakupljnje vaših podataka i njihovo adresiranje ka Facebooku.

Problematična aplikacija nosi ime Bolt App Lock, a njeni su tvorci odgovorni za kontroverznu VPN uslugu Onavo Protect. Bolt App Lock je na Google Play stigao 5. marta, a Facebook ga je nakon prigovora korisnika 9. marta jednostavno povukao. Facebook je sve kratko komentarisao naglasivši da se radilo o malom i kratkom eksperimentu.

Bolt App Lock omogućavao je dodavanje PIN kodova, otisaka prstiju ili sličnih zaštitnih mera aplikacijama koje ne želite da drugi mogu koristiti. Nakon što Boltom aplikaciji dodate katanac, Onavo će tačno znati koliko ste puta tu aplikaciju otvorili - vrlo bitnu informaciju o korisniku koja se potom može poslati Facebooku. Aplikacija takođe beleži osnovne informacije o mobilnom uređaju i mreži, kao i o vašim surferskim navikama što je sitnim slovima ispisano i na dnu Google klauzule u Play Store-u:

"Mi sakupljamo informacije o vašem mobilnom uređaju i tamo instaliranim aplikacijama. Zato što smo deo Facebooka, šaljemo informacije kojima možemo da unapredimo ostale Facebookove proizvode."

Iako aplikacija nije doživela mnogo instalacija u Google Play-u, vidljivo je da korisnici prigovaraju o istim stvarima na koje su prigovarali kod Onavove VPN usluge. Sami temelj korisničke baze VPN usluga su ljudi koji cene svoju privatnost i nipošto ne žele da njihovi podaci odlaze stranicama poput Facebooka.

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 16:45 Tehnologija
  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo