...
TRENUTNO14:00 - 15:00Danube Streamwaves

Lifestyle / Tehnologija

FaceApp prikuplja podatke?

04.12.2019.

Od kako je aplikacija FaceApp postala popularna širom sveta, krenule su i špekulacije o tome kako i gde se čuvaju podaci i fotografije koje ova aplikacija prikuplja. Još jedno takvo upozorenje izdao je i američki FBI, koji je aplikaciju FaceApp okarakterisao kao "znatnu protivobaveštajnu pretnju".

.

Naime, kako prenosi Dnevnik.hr, fotografije koje su korisnici učitavali putem aplikacije prvo su čuvane na serverima, za koje programeri tvrde da se ne nalazi u Rusiji, obrađivane te potom slate natrag korisnicima. Problem je što u uslovima korišćenja nigde nije navedeno koliko se dugo originalne fotografije čuvaju na serveru.

Premda su se vlasnici aplikacije još letos oglasili i istakli kako se sve originalne fotografije brišu sa servera, nema potvrde da se takva praksa zaista i provodi. U julu ove godine američki senator Čak Šumer pozvao je FBI da sprovede istragu o FaceApp aplikaciji. U odgovoru koji je dobio FBI upozorava na "velike mogućnosti kibernetičkog iskorišćavanja" podataka, ali i na činjenicu da bi ruska vlada mogla "pristupiti svim komunikacijama i serverima na ruskoj mreži", bez pristanka internet provajdera. To znači da bi ruska vlada mogla koristiti sve podatke koje želi, a da im se niko ne može usprotiviti.

Odgovor FBI-ja izazvao je različite reakcije. Dok su neki isticali kako je FBI samo potvrdio ono što se već znalo, drugi su povukli paralelu sa Fejsbukom i činjenicom da i ova mreža prikuplja velike količine podataka.

Možda te još zanima:

.

Stavi svoje lice u GIF

Razvoj veštačke inteligencije ima neverovatan uticaj na mim kulturu. Aplikacije koje nam pomažu da svoje lice umetnemo u razne mimove…

.

Australija protiv Gugla

Australijska agencija za konkurentnost i zaštitu potrošača (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv kompanije Google tvrdeći da su obmanuli svoje…

.

Avast prikuplja podatke

U medijima se već duže vreme spekuliše da antivirus program Avast prikuplja podatke o aktivnostima korinsika na internetu.

.

Pronađeno preko 2000 opasnih aplikacija

Istraživanje, koje je sprovedeno tokom dve godine, otkrilo je da je 2040 aplikacija u Google Play Store-u zlonamerno na neki način.

.

Kreiraj sopstvenu bazu podataka

Kada se pomenu baze podataka obično se pomisli na neki komplikovan unos podataka na određenu tabelu, međutim, one su jako…

.

Menjajte šifre na uređajima

Koliko god mi mislili da su nam uređaji bezbedni, a šifre jake, pojavio se podatak da hakeri besplatno distriburiraju 2,2…

  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Danube Streamwaves
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo