...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Dugo punjenje telefona smanjuje kapacitet baterije

06.12.2019.

Mobilni telefoni danas zamenjuju gomilu drugih uređaja i retko ko sebi može da dozvoli da u nov radni dan uđe sa praznom baterijom. Iz ovih razloga, mnogi telefone ostavljuju na punjačima celu noć, kako bi se napunili. S druge strane, stručnjaci kažu da dugo držanje telefona na punjaču šteti kapacitetu baterije vašeg telefona.

.

Pojavom brzih punjača, baterije na telefonima se mogu napuniti za oko sat vremena. Ako ih ostavimo na punjaču i nakon što se napune, one počinju da se zagrevaju. Noviji telefoni imaju u sebi ugrađene osigurače koji prekidaju dotok struje kada se baterija napuni do maksimuma.

Ovo odlično funskcioniše kada je telefon ugašen. Ako vam je nekim slučajem telefon upaljen i na punjaču, baterija se stalno prazni i puni, što nije dobro po nju. Treba obratiti pažnju i na punjače - najbolje je koristiti one originalne, koje ste dobili uz telefon.

Serviser mobilnih telefona, Danilo Nikolić, kaže da svaka baterija vremenom počene da gubi svoj kapacitet.

"Baterije gube kapacitet punjenjem i pražnjenjem, kao i ekstremnim temperaturama, pa samim tim imaju kraći vek trajanja. Kada stavljate telefon na punjač deset puta na dan i svaki put napunite deset odsto, gubi se ceo ciklus punjenja i tako se skraćuje vek baterije. Inače se ne kvare, samo im oslabi im kapacitet", upozorava Danilo.

Prema njegovim rečima, bateriju ne treba puniti do maksimuma, nego do 85 ili 90 odsto kapaciteta. Ovo može sačuvati kapacitet baterije i rok njenog trajanja. Ukoliko je neophodna zamena obične baterije na telefonu, to košta oko 1.200 dinara, dok zamena integrisanih može koštati od 2.500 pa sve do 6.000 dinara, u zavisnosti od telefona.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Možeš li da izdržiš ceo dan bez aplikacija?

Guglova aplikacija Desert Island može da ti pomogne ako želiš da smanjiš vreme koje provedeš na telefonu svakog dana.

.

Stiže AirDrop za Andorid?

Prebacivanje fajla sa jednog telefona na drugi može postati puno jednostavnije. Ranije smo koristili Infrared, pa smo prešli na Bluetooth,…

.

Ko pokušava da otključa tvoj telefon?

Ukoliko često ostavljate telefon bez nadzora, aplikacija CrookCatcher vam može pomoći da vidite da li je neko pokušao da ga…

.

Čitajte vesti na mobilnom bez interneta

Kad ostaneš bez interneta na telefonu, kao da si ostao bez telefona, zar ne? Izgubili smo naviku da skidamo sadržaj…

.

Obratite pažnju na to gde držite mobilni telefon

Mobilni telefon, najbolji prijatelj modernog čoveka, je sprava sa kojom se budimo, sa njim provodimo dan, u njega gledamo pre…

.

Samsungov telefon sa savitljivim ekranom novi trend na tržištu

Predstavnici Samsunga izneli su podatak da je do sada prodato milion primeraka telefona sa savitljivim ekranom- Samsung Galaxy Fold.

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo