...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Dronovi i veštačka inteligencija ključni u borbi protiv šumskih požara na Kipru

29.11.2023.

Kipar, poznat kao popularna destinacija za turiste iz Srbije, suočava se sa godišnjim izazovima usled toplih i suvih leta koja povećavaju rizik od šumskih požara. Ove godine, međutim, ostrvo je dočekalo požare sa naprednom tehnologijom: dronovima opremljenim veštačkom inteligencijom i podržanim 5G mrežom. Ova inovacija nije samo povećala efikasnost u otkrivanju i borbi protiv požara u planinskim područjima, već je i značajno doprinela smanjenju štete i zaštiti života.

.

Huawei, kao pionir u oblasti tehnologije, pružio je ključnu podršku u implementaciji ovog projekta. Veštačka inteligencija u dronovima, podržana Cyta 5G mrežom, omogućava brz prenos podataka sa niskom latencijom, što je kritično za efikasno suzbijanje požara u njihovoj ranoj fazi. Ova tehnologija, prvi put primenjena u Atini 2022. godine, pokazala je izuzetne rezultate, što je motivisalo njeno širenje na Kipar.

Primena veštačke inteligencije i 5G tehnologije u borbi protiv požara donosi brojne prednosti. Dronovi opremljeni AI mogu brzo prepoznati početne znakove požara, čime se omogućava brža reakcija vatrogasnih službi. Ova brza detekcija je ključna u sprečavanju širenja požara i smanjenju potencijalne štete na ekosistemima i naseljenim područjima. Dodatno, 5G mreža osigurava pouzdan i brz prenos podataka, što je neophodno za real-time analizu i efikasno donošenje odluka.

Projekat na Kipru je deo šireg programa “Smart & Green Village” koji ima za cilj implementaciju pametnih i održivih tehnoloških rešenja u borbi protiv ekoloških izazova. Ova inicijativa ne samo da pomaže u suzbijanju požara, već i u promovisanju održivog razvoja i zaštiti prirodnog okruženja. Kroz ovakve projekte, Kipar se pozicionira kao lider u primeni naprednih tehnologija za zaštitu prirode i unapređenje kvaliteta života.

Korišćenjem dronova opremljenih veštačkom inteligencijom i podržanih naprednom 5G mrežom, Kipar je napravio značajan korak u borbi protiv šumskih požara. Ova tehnologija ne samo da povećava efikasnost u detekciji i suzbijanju požara, već i doprinosi očuvanju prirode i zaštiti života.

Izvor:www.personalmag.rs


Možda te još zanima:

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

Winamp uzvraća udarac

Popularni plejer dobija novu verziju, a u njegovom stvaranju će pomoći i developeri preko otvorenog koda.

.

Pijanista na krovu Afrike

Viktor Varoši iz Novog Sada je pijanista i profesor muzike. Dugo je nastupao, a onda se, kako kaže, premestio iza…

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo