...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Da li ste spremni za savitljive mobilne?

27.01.2017.

Malo ko će odgovoriti da ne želi da vidi (ili proba) bar neke od mogućnosti koje pružaju pametni telefoni koje je moguće preklopiti i/ili saviti. Ali, dok takve novotarije izgledno stižu na tržište u skorije vreme, valja se pripremiti i na jednu drugu stvar - opake cene.

.

Nekom se možda čini da je mogućnost preklapanja ili savijanja pametnog telefona tek dizajnerska glupost, ali kako je to obično i slučaj, u pitanju bi bilo površno gledanje na stvari. Ne samo da ovakvi uređaji nose manju verovatnoću da će im se ekrani razbiti pri prvom padu, već će im masovnom proizvodnjom i neki delovi biti jeftiniji nego kod današnjih uređaja.

Kod savitljivih modela valja računati i s kompaktnijim dimenzijama uređaja, koji se može "otvoriti" po potrebi korisnika za gledanjem više sadržaja.

Već godinama niz proizvođača koketira s potrošačima predstavljajući raznorazne prototipove savitljivih mobilnih uređaja, ali na konkretne poteze se još čeka. Proteklih nekoliko meseci posebno aktivna se pokazala rubrika mobilnih patenata koji opisuju savitljive modele. I dok patenti u pravilu ne znače proizvodnju, vredi se setiti da su još 2013. godine i LG i Samsung najavili kako će do 2020. godine tržište biti 'preplavljeno savitljivim uređajima svih dimenzija'.

Glasine koje prenosi CNet govore i o tom kako je LG Electronics potpisao ugovor s Appleom, Googleom i Microsoftom, u sklopu kojeg će ovi IT divovi imati pristup savitljivim OLED ekranima 2018. godine. Među prvim proizvođačima bi se ipak mogao pojaviti Samsung, svojom eksperimentalnom linijom pametnih telefona Galaxy X.

Ono što je već sada jasno je činjenica da će prvi takvi uređaji biti papreno skupi i da će se prodavati u ograničenom broju na ograničenim tržištima. Ovakva stvar ne čudi preterano i u skladu je s očekivanjima analitičara.

Autor: Tportal.hr

Možda te još zanima:

.

Stiže Flexpai 2

Kineska kompanija Rojol dospela je u žižu svetske javnosti kada je prošle godine pretekla Samsung i Huawei, predstavljajući prvi savitljivi…

.

Stiže savitljivi telefon sa dva ekrana?

Već neko vreme se govori o tome kako Samsung planira da izbaci savitljivi telefon, a sad su i potvrdili kako…

.

Još jedna kompanija sprema savitljivi telefon

U poslednje vreme, u svetu tehnologije veliku pažnju dobijaju priče o pojavama savitljivih telefona. Samsung je bio prva kompanija koja…

.

Samsung najavio savitljivi telefon

Apple je predstavio svoje nove modele, a njihov najjači konkurent Samsung najavio je revoluciju za narednu godinu.

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo