...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Čip za hemijsku detekciju

17.11.2023.

Istraživači su razvili hemijski senzorski čip koji bi mogao da dovede do ručnih uređaja koji detektuju hemikalije u tragovima – sve od zabranjenih droga do zagađenja – jednako brzo kao što alkotest identifikuje alkohol. Takođe se može koristiti u praćenju bezbednosti hrane, borbi protiv falsifikovanja i drugim poljima gde se analiziraju hemikalije u tragovima. 

.

Koristeći površinski poboljšanu Ramanovu spektroskopiju (SERS), kada biološki ili hemijski molekuli slete na površinu čipa, deo uhvaćene svetlosti stupa u interakciju sa molekulima i „raspršuje“ se u svetlost novih energija. Ovaj efekat se javlja u prepoznatljivim obrascima koji deluju kao otisci hemijskih ili bioloških molekula, otkrivajući informacije o tome koja su jedinjenja prisutna. 

Pošto sve hemikalije imaju jedinstvene potpise raspršivanja svetlosti, tehnologija bi na kraju mogla da se integriše u ručni uređaj za otkrivanje lekova u krvi, dahu, urinu i drugim biološkim uzorcima. Takođe se može ugraditi u druge uređaje za identifikaciju hemikalija u vazduhu ili iz vode, kao i na drugim površinama. 

Rad se zasniva na prethodnim istraživanjima koja su uključivala stvaranje čipa koji hvata svetlost na ivicama zlatnih i srebrnih nanočestica. Za novu verziju, tim je koristio četiri molekula (BZT, 4-MBA, BPT i TPT) – svaki sa različitim dužinama – u procesu proizvodnje kako bi kontrolisao veličinu praznina između nanočestica zlata i srebra. Ažurirani proces proizvodnje zasniva se na dve tehnike, taloženju atomskog sloja i samo-sastavljenim monoslojevima, za razliku od uobičajenije i skuplje metode za SERS čipove, litografije elektronskim snopom. 

Rezultat je SERS čip sa jedinstvenošću bez presedana koji je relativno jeftin za proizvodnju. Što je još važnije, približava se kvantnim graničnim senzornim sposobnostima. 

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo