...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Bio asesoari: Tech tetovaže sa strujnim kolom

08.12.2015.

Tech tetovaže koriste provodljive boje kako bi stvorile strujnu ploču direktno na vašoj koži, a njihovi tvorci se nadaju da će to biti nenametljiva alternativa standardnim tetovažama i acesoarima koje nosimo na koži. Samo što bi ove "električne" mogle da nam pomognu u mnogo različitih situacija i to efikasnije nego smart watch ili fitness trackeri.

.

Izum firme Chaotic Moon može da se koristi za praćenje telesne temperature, krvnog pritiska, nivoa stresa i brzine pulsa, a tetovaža zatim prenosi podatke bežično na mobilne aplikacije ili računare.

Kao i svaka druga tetovaža i ova se stavlja na površinu kože i perfektno je ravna, pa je moguće prikazati je ili sakriti u zavisnosti od toga da li želite ili ne želite da se vidi.

Kako se navodi na sajtu weburbanist.com, tetovaže imaju DIY prijateljski dizajn, koriste LED svetla, mikrokontroler i provodljivo mastilo. Za sada je su tetovaže privremene, ali se navodi da bi i trajno mastilo moglo isto tako dobro da funkcioniše.

Primene su brojne, počevši od medicinske, ali se šire i na finansijsku sferu, kao i na slučajeve kada je u pitanju lična identifikacija i slično.

bio

Novčanik tetovaža mogao bi na primer biti povezan sa vašim bankarskim informacijama radi lakšeg plaćanja i sprečavanja krađe, a može da koristi i da lakše pronađete prijatelje ukoliko ste se izgubili na nekom prometnom mestu, u nepoznatom gradu ili na festivalu.

Firma Chaotic Moon trenutno razvija i tehnologiju tetovaža sa strujnim kolom, ali i aplikaciju koja će joj biti podrška. Budućnost je blizu.

M.L.

How they do it in Chaotic Moon:


 

Možda te još zanima:

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

DJ Airod u petak na Green Love festivalu

Novo izdanje Green Love festivala održava se u petak 23. septembra, u Hali 2 Novosadskog sajma.

.

Green love poklanja prvih sto ulaznica za 2. septembar

U petak 2. septembra održava se novo izdanje Green Love festivala na kome će publika, kako najavljuju organizatori, ponovo imati…

.

Puštanje muzike je dijalog s publikom

Svet disk džokeja i elektronske muzike obiluju raznoraznim muzičkim stilovima i podžanrovima. Upravo zbog toga, izdvojiti se i biti prepoznat…

.

Huawei nagrađen za doprinos održivom razvoju

Kompanija Huawei osvojila je nagradu za najbolju praksu 2021. godine za doprinos održivom razvoju i ciljevima Ujedinjenih nacija. Nagrade godišnje…

.

Felix Kröcher i Raxon na Green Love festivalu 15. i 16. aprila

Novo izdanje Green Love festivala održava se 15. i 16. aprila na Novosadskom sajmu, uz poznata imena strane i domaće…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo