...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Bez iPhone-a na rolerkoster

13.10.2022.

Nova "Crash Detection" opcija koja je namenjena automatskom pozivanju hitne službe nakon što detektuje da ste učestvovali u saobraćajnoj nesreći naišla je na prvi problem u praksi – ukoliko telefon ponesete sa sobom dok ste na rolerkosteru, postoji mogućnost da će Ajfon pozvati dežurne službe umesto vas.

.

Eplov detektor za saobraćajne nesreće koristi kombinacije različitih senzora kako bi izvršio procenu da li je došlo do nezgode. Kada prepozna potencijalnu nezgodu, pokrenuće tajmer od 20 sekundi propraćen zvukom regularnog alarma. Ukoliko korisnik ne odreaguje, telefon poziva odgovarajuću hitnu službu i saopštava generičnu poruku o nesreći i najbitnije – pruža informacije o lokaciji, odnosno geografske koordinate mesta nezgode.

Ova opcija je već pokazala svoju upotrebljivost tako što je prijavila strahovitu nesreću u Nebraski gde je automobil udario direktno u drvo. U takvim situacijama, kada je svaki minut od presudnog značaja i gde nije bilo očevidaca u blizini, tehnologija je pokazala svoj pun potencijal.

Međutim, najnovija iskustva nekolicine Epl korisnika koji su se vozili na rolerkosteru ukazuju da ovaj algoritam nije još uvek pouzdan i da inženjeri iz Kupertina nisu razmotrili ovaj bizarni slučaj. U Sinsinatiju je primljeno čak šest lažnih uzbuna iz luna parka, dok su zabeleženi brojni slični slučajevi širom države Ohajo. Glavni problem i ono što zbunjuje detektor je naglo kočenje koje se može desiti pri kraju vožnje.

Kao i sa svakom tehnologijom, postoje neželjene posledice. Lažni pozivi izazivaju nezadovoljstvo operatera i dispečera jer se svakom pozivu mora pristupiti ozbiljno, što može dovesti do zatrpavanja i opterećenja telefonskih linija.

Iako ova tehnologija nije revolucionarna (Gugl je pre tri godine uveo car detection opciju u svoje Pixel telefone), jasno je da je potrebno još neko vreme kako bi doživela globalnu primenu. Savetuje se da ostavite svoj Ajfon i Apple Watch sa strane pre nego što sednete na rolerkoster ili da uključite avionski režim.

Izvor: Nova

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Režiser Avatara i Terminatora "oduvan" Apple Vision Pro uređajem

Džejms Kameron, režiser Terminatora i Avatara, je u početku bio skeptičan po pitanju Apple Vision Pro uređaja, ali je promenio…

.

Četrdeset godina Mac računara

Svojevremeno predstavljen kao revolucionaran proizvod, Macintosh je bio ključan za evoluciju Apple-a i transformaciju načina na koji koristimo računare.

.

Apple traži partnere među izdavačima vesti, zbog treniranja AI modela

Apple je primetno nedostajao na listi kompanija sa sopstvenim generativnim AI proizvodom, ali na osnovu novog izveštaja The New York…

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

.

Apple razvija sopstvene 6G modeme za iPhone

Kompanija Apple navodno angažuje arhitekte i inženjere za rad na 6G modemima, koji bi trebalo da se koriste u budućim…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo