...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Bez iPhone-a na rolerkoster

13.10.2022.

Nova "Crash Detection" opcija koja je namenjena automatskom pozivanju hitne službe nakon što detektuje da ste učestvovali u saobraćajnoj nesreći naišla je na prvi problem u praksi – ukoliko telefon ponesete sa sobom dok ste na rolerkosteru, postoji mogućnost da će Ajfon pozvati dežurne službe umesto vas.

.

Eplov detektor za saobraćajne nesreće koristi kombinacije različitih senzora kako bi izvršio procenu da li je došlo do nezgode. Kada prepozna potencijalnu nezgodu, pokrenuće tajmer od 20 sekundi propraćen zvukom regularnog alarma. Ukoliko korisnik ne odreaguje, telefon poziva odgovarajuću hitnu službu i saopštava generičnu poruku o nesreći i najbitnije – pruža informacije o lokaciji, odnosno geografske koordinate mesta nezgode.

Ova opcija je već pokazala svoju upotrebljivost tako što je prijavila strahovitu nesreću u Nebraski gde je automobil udario direktno u drvo. U takvim situacijama, kada je svaki minut od presudnog značaja i gde nije bilo očevidaca u blizini, tehnologija je pokazala svoj pun potencijal.

Međutim, najnovija iskustva nekolicine Epl korisnika koji su se vozili na rolerkosteru ukazuju da ovaj algoritam nije još uvek pouzdan i da inženjeri iz Kupertina nisu razmotrili ovaj bizarni slučaj. U Sinsinatiju je primljeno čak šest lažnih uzbuna iz luna parka, dok su zabeleženi brojni slični slučajevi širom države Ohajo. Glavni problem i ono što zbunjuje detektor je naglo kočenje koje se može desiti pri kraju vožnje.

Kao i sa svakom tehnologijom, postoje neželjene posledice. Lažni pozivi izazivaju nezadovoljstvo operatera i dispečera jer se svakom pozivu mora pristupiti ozbiljno, što može dovesti do zatrpavanja i opterećenja telefonskih linija.

Iako ova tehnologija nije revolucionarna (Gugl je pre tri godine uveo car detection opciju u svoje Pixel telefone), jasno je da je potrebno još neko vreme kako bi doživela globalnu primenu. Savetuje se da ostavite svoj Ajfon i Apple Watch sa strane pre nego što sednete na rolerkoster ili da uključite avionski režim.

Izvor: Nova

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Apple Music predstavio karaoke aplikaciju

Apple Music je proširio svoje okvire i sada korisnicima pruža “sing-along” mogućnost. Tekstovi za karaoke dostupni su za desetine miliona…

.

(Hey) Siri?

Apple navodno želi da se otarasi čuvene fraze "Hey Siri". Rad na ovoj promeni možda deluje bezazleno, ali iza toga…

.

iPhone će se u budućnosti puniti potpuno bežično

Odzvonilo je Appleovom Lightning konektoru. Apple ovaj priključak na iPhoneu, putem kojeg se telefon povezuje s punjačem, koristi godinama, ali…

.

Emancipacija: Prvi film Vila Smita nakon incidenta na Oskarima

Manje od godinu dana nakon što je Vil Smit šokirao milione ošamarivši Krisa Roka na dodeli Oskara, njegov novi film…

.

Novi iOS16 donosi redizajn ekrana

Apple je javnosti predstavio svoj novi iOS 16. Softver donosi podršku za pristupne ključeve, redizajniran zaključani ekran i još dosta toga. Softver…

.

Xbox pokušava da uštedi energiju

Režim spavanja (sleep mode) na modernim konzolama omogućava im da se brzo probude, ali takođe troši značajnu količinu energije jer…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo