...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Apple najavio iOS 10

15.06.2016.

Apple je na svom Worldwide Developer Conference 2016 događaju najavio novu verziju mobilnog operativnog sistema za iPhone i iPad uređaje. Apple je ozvaničio iOS 10, uz listu glavnih i najzanimljivijih funkcija koje dolaze uz novi operativni sistem.

.

Pre svega, Apple je tokom svoje ključne prezentacije predstavio novu Apple TV remote aplikaciju. Kompanija je istakla da je od mnogih korisnika dobila zahteve za aplikacijom na svojim telefonima, koja ima iste mogućnosti kao Siri remote. Aplikacija koristi Siri kontrolu preko dodira ili glasa, kao i kontrolu pokreta za igre. Tekst se može unositi preko regularne tastature.

Nova funkcija je i premošćavanje jaza između tvOS i iOS sistema, uz automatsko preuzimanje aplikacija na uređajima.

Continuity funkcionalnost je proširena, kako bi lakše radila na svim Apple uređajima, a u ovome će pomoći novi Universal Clipboard. Praktično se radi o mogućnosti da sve što se kopira na jednom iOS ili macOS uređaju, bude dostupno na svim drugim uređajima.

Funkcija "Raise to wake" će omogućavati da se "probudi" zaključani ekran telefona, kada se on podigne, kako bi se omogućio pregled obaveštenja i ažuriranja. Nova obaveštenja izgledaju značajno drugačije i uz 3D Touch, korisnik može da odgovara i interaguje sa aplikacijama.

Širenje 3D Touch podrške na početni ekran uključuje vidžete za aplikacije koji ne zahtevaju da se aplikacija uopšte pokrene.

Apple je omogućio da Siri bude dostupna developerima. Korisnici će sada moći da virtuelnog asistenta upitaju stvari kao što je slanje poruka preko WeChata, i komunikaciju preko drugih aplikacija - Slack, WhatsApp, Runtastic, Runkeeper, MapMyRun, Skype i druge.

foto2 jpg

Bazirano na dubokom učenju, Photos aplikacija je dobila veće ažuriranje. Aplikacija sada može da dodaje objekte i detektuje scene radi moćnije pretrage i sortiranje sadržaja na korisnikovom uređaju. AI je lokalni za uređaj. Telefon će skupljati fotografije koje su najrelevantnije za određene momente, a može i da ih automatski edituje.

Apple Maps takođe dobija novi dizajn u iOS 10 verziji. Prema navodima, mape su sada proaktivnije i donose mnogo više opcija za sugestije i predviđanje. Korisnički interfejs za Maps je sada čistiji i uključuje informacije o saobraćaju. Mape su takođe otvorene za developere, koji sada mogu na njima da iskoriste svoje ekstenzije.

Osvežen je i Apple Music, sa potpunim redizajnom. Ti je novi, jednostavniji interfejs, koji potencira Library, For You, Browse, Radio i Search tabove.

Apple News u iOS 10 verziji takođe dobija veći redizajn. Novi News interfejs ima neke sličnosti i vezu sa Music aplikacijom, jer Apple radi na kohezivnijem izgledu kroz sve svoje aplikacije. Apple News dobija i obaveštenja o udarnim vestima i pretplatu za iOS 10.

Phone aplikacija u iOS-u 10 je takođe evoluirala. Aplikacija će će kreirati transkripcije glasovnih poruka, tako da korisnik može da vidi poruke koje je primio, bez potrebe da ih sluša. Dodatno, aplikacija može da detektuje nepoznatog pozivaoca i da obeleži one koji su potencijalni spameri.

Messages je aplikacija koja se najčešće koristi na iOS-u. Ova aplikacija dobija rich linkove u novoj verziji operativnog sistema, što omogućava video fajlovima i sličnom sadržaju da se reprodukuje unutar poruke. Emotikoni su sada tri puta veći. Apple Music je sada integrisan i u Messages.

Apple je svoju prezentaciju zatvorio potenciranjem sigurnosnih opcija za iOS 10, koje uključuju end-to-end enkripciju, koja je podrazumevana na svim messaging aplikacijama. Apple iOS 10 će, kao besplatna nadogradnja, biti dostupan od ove jeseni za sledeće uređaje: iPhone 5 i novije, iPod touch šeste generacije, iPad mini 2 i novije, iPad četvrte generacije, kao i odgovarajuće iPad Air i iPad Pro modele.

Izvor: N1

Možda te još zanima:

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Režiser Avatara i Terminatora "oduvan" Apple Vision Pro uređajem

Džejms Kameron, režiser Terminatora i Avatara, je u početku bio skeptičan po pitanju Apple Vision Pro uređaja, ali je promenio…

.

Četrdeset godina Mac računara

Svojevremeno predstavljen kao revolucionaran proizvod, Macintosh je bio ključan za evoluciju Apple-a i transformaciju načina na koji koristimo računare.

.

Apple traži partnere među izdavačima vesti, zbog treniranja AI modela

Apple je primetno nedostajao na listi kompanija sa sopstvenim generativnim AI proizvodom, ali na osnovu novog izveštaja The New York…

.

Sud odlučio – Google je monopolista

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih…

.

Apple razvija sopstvene 6G modeme za iPhone

Kompanija Apple navodno angažuje arhitekte i inženjere za rad na 6G modemima, koji bi trebalo da se koriste u budućim…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo