.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Lifestyle / Tehnologija

Apple bi mogao da preuzme Netflix

13.02.2018.

Apple raspolaže s velikom količinom novca, a neki tržišni analitičari veruju kako bi Apple deo tog novca mogao da uloži u kupovinu Netflixa

.

Usprkos velikoj količini novca s kojom raspolažu, Apple nikada nije bio poznat kao kompanija koja kupuje velike i poznate kompanije za desetine milijardi dolara, pa im je dosadašnja najveća investicija bila preuzimanje Beatsa za 3 milijarde dolara. Prema razmišljanjima nekih analitičara, Tim Cook i ekipa uskoro bi mogli da promene pristup i umesto manjih akvizicija u kojima su kupovali manje kompanije zbog njihove tehnologije ili talentovanih radnika, u budućnosti bi se mogli odlučiti na blockbuster akviziciju koja bi mogla da košta i više od 100 milijardi dolara.

Rod Hall, analitičar Goldman Sachsa, smatra kako će zahvaljujući Trampovoj poreskoj reformi Apple moći da vrati više od 250 milijardi dolara u SAD, a nakon plaćanja 17 milijardi dolara poreza u Irskoj i plaćanja poreza u Americi po nižoj stopi i dalje će imati oko 200 milijardi dolara na raspolaganju. Tako velika količina novca omogućiće Appleu nekoliko zanimljivih scenarija potrošnje, odnosno ulaganja novca koja, osim otkupa deonica, odnosno veće dividende, uključuje i velika i značajnija preuzimanja kompanija.

Slično razmišljaju i analitičari Citigroupa Jim Suva i Asiya Merchant koji su još prošle godine predvideli kako postoji oko 40 odsto šanse za Appleovo preuzimanje Netflixa. Kao razlog potencijalnoj akviziciji naveli su probleme ove kompanije na video tržištu na kojem još nemaju atraktivan proizvod koji će privući korisnike, dok su servisi poput Netflixa, Hulua i Amazonovog video servisa sve popularniji. Netflix iz godine u godinu oduševljava novim naslovima i atraktivnim serijama, a velika popularnost i veliki broj pretplatnika odrazio se i na cenu deonice i vrednost kompanije koja je veća od 100 milijardi dolara. Dakle, ako bi se Apple odlučio na preuzimanje Netflixa, verovatno bi morao da ponudi više od 110 milijardi dolara.

Uprkos razmišljanjima analitičara i velikoj količini novca koju mogu da potroše, pitanje je ima li smisla krenuti u takvu avanturu koja bi se mogla negativno odraziti i na cenu deonica Applea, ali i na poverenje investitora. Nakon što su se krajem godine pojavile prve glasine o potencijalnoj akviziciji, na Forbsu su komentarisali kako bi takva akvizicija delovala kao očajnički potez Applea koji bi označio veliku promenu u njihovoj filozofiji poslovanja – a kako je reč o najvrednijoj kompaniji, na svetu čija bi vrednost mogla da dosegne istorijskih bilion dolara, jasno je kako neke velike promene u poslovanju i riskantni potezi teški više od 100 milijardi dolara nisu potrebni.

Ipak, s obzirom na trenutno stanje i trendove na tržištu, ne bi trebalo da nas iznenadi ako se u Appleu u budućnosti odluče na preuzimanje velikih kompanija, čija im tehnologija i radnici mogu pomoći u osvajanju tržišta poput proširene i virtualne stvarnosti, samoupravljajućih automobila i slično.

Izvor: Zimmo

.
U određenim situacijama pojedinim ljudima ne želimo da govorimo svoje lične podatke, a ipak na društvenim mrežama ostavljamo…
.
Često se događa da javne ličnosti, ali i obični građani, potpuno pogrešno izgovaraju određene reči. Posebno je to izraženo…
.
Instagram je dodao novo glasovno slanje poruka, koja pristiže na iOS i Android verzije servisa. 
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Koliko institucije u Srbiji rade u interesu građana?