...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Lifestyle / Web

Svetske promene zabeležene u sekundi

22.04.2019.

Ako vas je ikad zanimalo koliko ljudi ima na planeti baš u ovom trenutku, koliko je šuma izgubljeno ove godine ili koliko je automobila proizvedeno, na sajtu Worldometers pronaći ćete brojne statističke podatke o ovim i raznim drugim dešavanjima u svetu.

.

Ova onlajn statistička služba sadrži podatke o rastu svetske populacije, ekonomskim kategorijama, hrani, vodi, potrošnji i proizvodnji energije, životnoj sredini, bolestima, upotrebi medija, gotovo o svemu što bi nas ikad moglo interesovati kada je u pitanju statistika.

Demografski podaci na sajtu menjaju se iz sekunde u sekundu, onako kako se to zaista i dešava u realnom vremenu. Statistiku izračunava algoritam koji obrađuje najnovije podatke preuzete od najznačajnijih statističkih kancelarija i svetskih organizacija, poput Ujedinjenih nacija, te se worlodmeters.info smatra najpreciznijim onlajn brojačem na svetu.

Osim ukupnog broja stanovnika na planeti, možete pogledati i uporediti podatke o broju rođenih beba i umrlih osoba, dnevno i na godišnjem nivou, a pronaći ćete i informaciju da je svetska populacija dostigla sedam milijardi 31. oktobra 2011. godine. Predviđa se da će osmu milijardu čovečanstvo dostići 2023, a desetu 2055. godine, jer nas je na svakih sat vremena više za oko 10 hiljada. Prema podacima sa sajta, najveći porast stanovništva čovečanstvo je doživelo sa industrijskom revolucijom, a prvu milijardu dostigli smo oko 1800. godine.

Spisak podataka iz različitih oblasti koje Worldometers broji je dosta dugačak, a kako kažu tvorci sajta, želja im je da predstave ritam učestalosti promena u raznim životnim kategorijama, kako bismo imali realniji uvid u stanje na našoj planeti i razumeli svet u kojem živimo.

Sajt je preveden na više od 30 jezika, uključujući i srpski. Najstarija i najveća bibliotečka asocijacija na svetu, Američka bibliotečka asocijacija (ALA), proglasila je Worldometers jednom od najboljih web stranica.

Možda te još zanima:

.

Poleteo prvi komercijalni cepelin proizveden u Kini

"AS700 Sjangjun" je naziv prvog komercijalnog cepelina proizvedenog u Kini, koji je tokom probnog leta bezbedno prevalio oko 180 kilometara na relaciji između…

.

Yahoo kupuje Artifact

Yahoo je najavio kupovinu Artifact, platforme za vesti vođenu veštačkom inteligencijom koju su osnovali Instagram kreatori.

.

Novi vremenski standard za Mesec

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme…

.

Budućnost rastavljena na delove

Rastavljanje uređaja na delove, koje je objavio FCC (Federal Communications Commission u SAD-u), nudi više informacija o tome kako Humane…

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo