...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Web

Svetske promene zabeležene u sekundi

22.04.2019.

Ako vas je ikad zanimalo koliko ljudi ima na planeti baš u ovom trenutku, koliko je šuma izgubljeno ove godine ili koliko je automobila proizvedeno, na sajtu Worldometers pronaći ćete brojne statističke podatke o ovim i raznim drugim dešavanjima u svetu.

.

Ova onlajn statistička služba sadrži podatke o rastu svetske populacije, ekonomskim kategorijama, hrani, vodi, potrošnji i proizvodnji energije, životnoj sredini, bolestima, upotrebi medija, gotovo o svemu što bi nas ikad moglo interesovati kada je u pitanju statistika.

Demografski podaci na sajtu menjaju se iz sekunde u sekundu, onako kako se to zaista i dešava u realnom vremenu. Statistiku izračunava algoritam koji obrađuje najnovije podatke preuzete od najznačajnijih statističkih kancelarija i svetskih organizacija, poput Ujedinjenih nacija, te se worlodmeters.info smatra najpreciznijim onlajn brojačem na svetu.

Osim ukupnog broja stanovnika na planeti, možete pogledati i uporediti podatke o broju rođenih beba i umrlih osoba, dnevno i na godišnjem nivou, a pronaći ćete i informaciju da je svetska populacija dostigla sedam milijardi 31. oktobra 2011. godine. Predviđa se da će osmu milijardu čovečanstvo dostići 2023, a desetu 2055. godine, jer nas je na svakih sat vremena više za oko 10 hiljada. Prema podacima sa sajta, najveći porast stanovništva čovečanstvo je doživelo sa industrijskom revolucijom, a prvu milijardu dostigli smo oko 1800. godine.

Spisak podataka iz različitih oblasti koje Worldometers broji je dosta dugačak, a kako kažu tvorci sajta, želja im je da predstave ritam učestalosti promena u raznim životnim kategorijama, kako bismo imali realniji uvid u stanje na našoj planeti i razumeli svet u kojem živimo.

Sajt je preveden na više od 30 jezika, uključujući i srpski. Najstarija i najveća bibliotečka asocijacija na svetu, Američka bibliotečka asocijacija (ALA), proglasila je Worldometers jednom od najboljih web stranica.

Možda te još zanima:

.

Na sunce uz oprez

Odavno nije tajna da je prevencija najbolja zaštita, a tekuća godina nas je više puta podsetila i uverila u tu…

.

Zanimljivi tutorijali za Apple korisnike

U vreme pandemije Apple je poželeo da nešto korisno uradi za svoje korisnike. Zbog toga je ova kompanija napravila je…

.

Samsung i Apple telefoni uskoro bez punjača?

Samsung možda neće uključivati punjače u kutijama nekih od svojih pametnih telefona, počev od 2021. godine. Iz ove kompanije kažu da…

.

Blogovanje i gejming legitimni poslovi u Kini

Bloomberg prenosi da će u Kini maturanti koji pokreću sopstveni posao, fokusiran na blogovanje ili gejming, sada biti klasifikovani kao zaposleni. 

.

Za organizaciju doma

Za one koji zaboravljaju ili ne stižu da pruže dovoljno pažnje svom domu što rezultira, na primer, gubljenjem računa po…

.

Nestajuće poruke na Viberu

Ova funkcija prethodno je bila na raspolaganju samo u tajnim četovima, dok će od sada svaki korisnik moći da podesi vremensko…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo