...
TRENUTNO14:00 - 15:00Škripa

Lifestyle / Sport

Studentski sport mladima nije zanimljiv

18.01.2015.

Studenti na svim međunarodnim turnirima ostvaruju visoke rezultate, sva tri univerziteta u Srbiji su imali svoje uspešne predstavnike. Ipak, činjenica je da većina studenata nije zainteresovana da se bavi istovremeno i sportom“, rekao je Ružić.

.

   U nameri da svim uspešnim sportistima daju zaslužen medijski prostor, da stvore aktivnu platformu za praćenje univerzitetskog sporta  ali i da obuče mlade ljude da postanu kvalitetni i uspešni sportski novinari – oformljena je redakcija Sportindeks.

   Ova mlada redakcija nastala je voljom i željom nekolicine studenata iz Beograda, gde je većina njih radila praksu i na nacionalnim medijima. Kako se ova želja rasplamsala i na ostale univerzitetske gradove, ubrzo se Sportidenks proširio i na Novi Sad, ali i gradove van Srbije, pa je tako od nedavno porodica sportskih regionalnih novinara proširena za redakciju u Osijeku.

   Urednica ovog sportskog portala u Osijeku, Milica Pejin, inače studentkinja četvrte godine na Odjelu za kulturologiju, kaže za O radio da je ova saradnja došla sasvim spontano i da su oni prepoznali ideju o tome da su neophodni kvalitetniji sportski novinari čak i u Hrvatskoj.

   „Mi smo ovo prepoznali kao odličnu priliku za dobrom praksom, ako se uzme u obzir da je i studentski sport u Osijeku veoma slabo ispraćen“, navela je Pejin.

   Ipak, pojam studentskog sporta, kako u Beogradu tako i u Novom Sadu i dalje je u malim procentima zastupljen, ne postoji dovoljno novca ali ni zainteresovanosti fakulteta da ulažu u svoje studente koji se bave sportom.

   Urednik Sportindeksa, Nenad Ružić kaže da je sport u Srbiji na visokom nivou, ali da studentski nema pažnju javnosti i izgleda kao da nije poželjno biti student i sportista istovremeno.

   „Studenti na svim međunarodnim turnirima ostvaruju visoke rezultate, sva tri univerziteta u Srbiji su imali svoje uspešne predstavnike. Ipak, činjenica je da većina studenata nije zainteresovana da se bavi istovremeno i sportom“, rekao je Ružić.

   On još kaže su studenti najčešće u poziciji da biraju da li će studirati ili će se baviti sportom. Tako se većina odmah odrekne sporta jer inače fakulteti ne daju nikakve pogodnosti da se te dve obaveze usklade.

Nataša Šaru 

 

Možda te još zanima:

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Zakupnine nastavljaju da rastu

Novi Sad kao univerzitetski centar svake godine privlači veliki broj studenata. Kapaciteti studentskih domova nisu dovoljni, jer svake godine ispod…

.

Novom Sadu je potreban atletski stadion

Čak i onima koji sport ne prate, ime i uspesi Mihaila Dudaša svakako su poznati. Naš sugrađanin, poznati desetobojac i učesnik…

.

Teorije zavere su stare koliko i čovečanstvo

Vanredni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Boris Stojkovski jedan je od onih akademskih građana koji svoje aktivnosti nije smanjio…

.

Kvizovi su se iz pabova preselili u kućne uslove

Pab kviz scena u Novom Sadu, ali i čitavoj Srbiji, doživela je bum u proteklih nekoliko godina. Publici koja se…

  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo