...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Sport

Streličarstvo: od lova i ratovanja do Olimpijskih igara

11.05.2017.

Streličarstvo je veština gađanja lukom i strelom, koja pripada grupi takozvanih "belih sportova". Prvi put se na Olimpijskim igrama ovaj sport pojavio 1900. godine, ali su se temelji sportskog streličarstva uspostavili 1931. kada je osnovana Međunarodna streličarska federacija, koja je utvrdila jasna pravila ovog sporta. 

.

U početku je streličarstvo bilo oruđe pomoću koga su ljudi lovili životinje i koristili ga za ratovanje. U Srbiji je danas zabranjeno ubijati životinje na ovaj način, a ratovi su stigli do nuklearnog oružja, tako da je streličarstvo sada isključivo sport. Postoji, međutim, disciplina 3D streličarstvo, koja simulira lov. Renata Suču, iz streličarskog kluba "NS2002"’ objašnjava kako funkcioniše ova vrsta takmičenja i naglašava da je ovaj klub već godinama unazad najbolje rangiran u ovoj disciplini.

"3D podrzumeva pucanje u mete u obliku životinja u prirodnoj veličini, koje su izrađene od specijalnog gumenog materijala. U pitanju je neka vrsta simulacije lova, gde vi pratite zadatu stazu, a na određenim tačkama se nalazi po jedna meta na nepozantoj daljini i nagibu. Senke takođe umeju da prevare u proceni, te je ovo vrlo izazovna, ali i zahtevna vrsta takmičenja", objašnjava Renata.

3D streličarstvo u svetu je vrlo razvijena i popularna disciplina dok je kod nas još u povoju. Prvo takmičenje ovog tipa održano je 2009. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi. Naša sagovornica takođe dodaje da novosadski klub organizuje dva turnira ovog tipa godišnje, gde su gosti streličari iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Austrije.

"Mi organzujemo dva 3D turnira tokom godine, jedan je u proleće to je Otvoreno prvenstvo Vojvodine, a dugi je u jesen i to je Državno prvenstvo Srbije. Oba turnira su izuzetno posećena i vrlo su omiljena među našim streličarim, ali i među strancima", dodaje ona.

strelicarstvo

Kako bi vaše strele letele pravo i pogađale centar bitan je sklad uma i tela, miran stav i koncentracija objašnjava Predrag Stojšić, dugogodišnji član kluba. On dodaje da postoje različite vrste lukova i da svako treba da bira luk spram svog tela i ambicija.

"Neka gruba podela bi bila na tri vrste luka, to je složeni ili kompaund luk, rikarv ili zakrivljeni luk, odnosno olimpijski luk i treća vrsta, takozvanih instiktivnih lukova, ovo je vrlo široka grupa lukova u koju, između ostalog pripadaju  lukovi bez nišana. Oni koji se koriste u sferi instiktivnog streličarstva a tu se pre svega  misli na simulaciju lova, odnosno na 3D streličarstvo", objašnjava on.

Stojšić takođe dodaje kako je za njega steličarstvo vid relaksacije, u kome postoje samo on, luk, strela i naravno meta, čiji centar treba pogoditi.

Novosadski streličarski  klub "NS2002" ove godine proslavlja 15 godina postojanja, na predivnoj lokaciji Petrovaradinske tvrđave. Za bavljenje ovim sportom nema starosnih ili polnih ograničenja, objašnjava Renata Suču.

"Ovo je vrlo zgodan sport za sve od sedam godina pa nadalje. Imamo člana kluba koji je u predškolskom uzrastu počeo da puca kod nas, dok je  najstariji član skoro u penziji. Bez obzira na starost članova, svi zajedno se jako lepo slažemo i družimo. Ko uzme luk u svoje ruke i oseti da je to - to, on će ovde sigurno naći ljude koji mu odgovaraju", tvrdi Renata.

strelicarstvo

Boravak u prirodi, šetnje, pucanje, upoznavanje, druženje, putovanja, takmičenja i mnogo vežbanja sve ovo je streličarstvo. Ukoliko biste želeli da probate, a nemate svoju opremu, klub obezbeđuje svim početnicima luk, strele, mete, kao i neophodne štitinike. Uz nadzor i savetovanje trenera, kroz nekoliko meseci intetnzivnog vežbanja možete da se vratite u detinjstvo i da kroz imitaciju Robin Huda ili Indijanaca gađate svaku metu pravo u centar!

Pored streličarskog kluba "NS2002", u Novom Sadu postoji još jedan streličarski klub - "VELOS", a oba kluba organizuju zajednički turnir 20. maja u Novom Sadu.

Nina Kemera

Možda te još zanima:

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo