...
TRENUTNO10:00 - 10:10Pre podne na O radiju

Lifestyle / Sport

Pub kvizovi - zaraza za Novi Sad

03.12.2014.

Pravo učešća imaju ekipe od po četiri člana, a pitanja su iz raznih oblasti – opšte znanje, sport, muzika, film, istorija, geografija...

.

   Pub ili kafe kviz, vid je zabave koji je postao dostupan u Novom Sadu i koji je sve popularniji među raznim generacijama. Novosadski “kviz master” Leeman kaže da je ovo zabava koju su lokalci organizovali po barovima u Engleskoj, a koja se proširila po celom svetu. U Novom Sadu se kvizovi održavaju u nekoliko kafića, između ostalog u Krivoj Marti, Kod Beze na Štrandu, u Stingu i Skudetu.

   Igra ima prvo i osnovno pravilo, a to je da je “kviz master” uvek u pravu! Pravo učešća imaju ekipe od po četiti člana, a pitanja su iz raznih oblasti – opšte znanje, sport, muzika, film, istorija, geografija... Kako je Leeman objasnio, u svakoj oblasti ima oko deset pitanja, na koja takmičari odgovore daju na papirićima. Papirići se zatim sakupe i prebroje se tačni odgovori za svaku od ekipa. Oni koji imaju najviše bodova dobijaju nagrade posle svake oblasti, a pobednik sa najviše poena ukupno, dobija Jack Pot!

   “Ekipe mogu da budu i manje od četiri člana, ako misle da su pametnjakovići (smeh), zabranjeno je guglanje na telefonima i dobacivanje od strane gostiju koji ne učestvuju u takmičenju. Ali u principu, sve je to jedna velika zabava koja traje nekoliko sati, pušta se dobra muzika, šale pršte”, kazao je Leeman.

   O radio je bio u gostima kod ekipe “Luj Hiv”, koja je te večeri i pobedila. Aleksandra iz tog tima je objasnila da su na ideju da ekipu tako nazovu dobili kada su videli da su naj jednoj domaćoj televiziji, koju nije htela da imenuje, ime serije Luj XIV na ćirilici napisali “Luj Hiv”. Sa smeškom kaže da se cela ekipa jednoglasno složila oko ovog sarkastičnog imena. Među nazivima ekipa te večeri našli su se i “Nemam pojma”, “Stefo Đoković”, “Krem bananice”, “UNO” i njihovi oponenti “DUO”, kao i “Bau Bau”.

   Aleksandra kaže da je postala ovisna: “Kviz sam otkrila pre oko godinu dana, i nagovarali su me šest – sedam meseci da se prijavim, ali kada sam prvi put došla definitivno sam se zarazila. Jako je zabavno, upoznaš nove ljude, ima raznih generacija. Dobro je zezanje uvek i toplo peporučujem bar jednom nedeljno”, rekla je Aleksandra.

   Organizator ekipe “Luj Hiv” Vladimir Kozbašić Pećinko rekao je da je slučajno došao na kviz i da se “zapatio kao 13. prase” prvo u ekipi koja se zvala “Studio znanja Liman”. “Mogu da kažem jednu stvar. Kada sam prvi put došao na kviz, to je bio onaj Novi Sad koji se izgubio pre oko 30 godina – ljudi, ponašanje i atmosfera u kojoj sam se osećao prijatno. A uspeo sam i za svoju popularnu ćeru da osvojim nekoliko nagrada tipa knjige, tipa medica. Ćera je, isto kao i Hogarov sin, kada je prošli put dobila medicu, rekla – a zašto nema knjigice? Mi smo ovde da se zabavimo i recimo, ako krene kviz u osam, a završi se u pola jedan, a vama se još ne ide kući, onda je to znak za dobru zabavu ”, ispričao je Pećinko.

   Za učešće u kvizu potrebna vam je ekpia koja će zajedno moći da pokrije više oblasti, morate obavezno pozvati nekoga ko zna dosta informacija o sportu, pa i o nižim ligama, i nekoga ko može da se seti bar nekakve asocijacije na odgovor, pa da se posle svi nadovežu, a obavezno nabavite i nekog istoričara. Srećno!

   Maja Leđenac


Možda te još zanima:

.

Kako su pab kvizovi postali omiljena zabava Novosađana?

Novi Sad je grad u kome je cela priča oko pab kvizova u Srbiji počela, grad odakle je sve krenulo…

.

Oradio kviz te vodi na EXIT!

Exit festival ovog leta nagrađuje muzičko znanje slušalaca Oradija sa kompletima ulaznica za predstojeći  festival.

.

Od Kviskoteke do Potere i Slagalice, volimo da se nadmećemo znanjem

Televizijski kvizovi su jedan od formata koji svakako izaziva najviše pažnje. O njima se piše na portalima, komentarišu se učesnici…

.

Teretana za mozak

Ukoliko verujete da i mozak, kao i mišići, zahteva vežbu ili želite da izdominirate na pab kvizovima, ili vam je…

.

Sve (bes)potrebne informacije na jednom mestu

Ako ste fan kvizova i laganih zagonetki vezanih za široko obrazovanje iz raznih oblasti života, znanje koje vam je potrebno…

.

Kvizovi su se iz pabova preselili u kućne uslove

Pab kviz scena u Novom Sadu, ali i čitavoj Srbiji, doživela je bum u proteklih nekoliko godina. Publici koja se…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo