...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Sport

Presmešni sport – ali samo dok se gleda

21.12.2014.

Ova luda trka za sirom održava se na Cooper's Hill-u u mestu Gloucestershire u Velikoj Britaniji, i postaje sve popularnija!

.

   Cheese Rolling ili kako bismo mi to preveli – Trčanje za sirom, jedan je od najstarijih običaja koji su u Velikoj Britaniji preživeli iz straih vremena, tvrdi BBC. Takmičenja se održavaju već stotinama godina, a neki tvrde da korene ima još u vremenu pre Rimljana. 

   Ova luda trka za sirom održava se na Cooper's Hill-u u mestu Gloucestershire, i postaje sve popularnija, te se u vreme održavanja svake godine skuplja sve više i više ljudi na samom takmičenju, ali i onih koji su došli da vide, neverovali svojim očima, kako se buljuk, hajde da kažemo hrabrih, ali i pomalo blesavih takmičara, stropoštavaju sa brda... Hm... Potpuno ludilo – jedan sir (Double Gloucester Cheese) i desetine razjarenih ludaka, koji trče za njim i pri tom se poneki i ozbiljno povređuju u vratolomijama.

   Pobednik, odnosno onaj koji uganja sir, može da ga ponese kući. What a reward!!

   U vreme održavanja “trke”, Cooper's Hill postaje nešto slično rimskoj areni, a okolina se napuni stotinama, pa i hiljadama gledalaca, koji manijakalno viču “Roll that Cheese!!!”. Jedan od novinara BBC-ja, koji je, blago njemu, izveštavao sa ovog urnebesnog događaja, napisao je da se pred samu trku “tačno može osetiti uzbuđenje dok su gladijatori postrojeni na vrhu brda, čekajući signal za start”.

   Dakle sa vrha brda pušta se kotur sira, a takmičari jure za njim. Prva osoba koja pređe liniju cilja je pobednik. U teoriji, oni bi trebali da uhvate taj sir, ali on toliko odskače i čak dostiže brzinu od 112 km/h, pa propozicije danas kažu da je ipak dovoljno samo nekako se dokopati cilja. Čak je zbog bezbednosti pravi sir zamenjen manje opasnom replikom tokom takmičenja 2013. godine.

   Ukoliko ste za jednu dobru partiju smeha, kliknite na snimak takmičenja, garantujemo da ćete plakati od smeha bar koliko i mi u redakciji kada smo se dokopali ovoga! Sledeće takmičenje je u maju 2015. Mi već planiramo neku ekskurziju u Gloucestershire.


   M.L.

Možda te još zanima:

.

Uskoro prijave za Noćni maraton

Uskoro će biti otvorene prijave za Noćni maraton! Tim maratonom proslavlja se Međunarodni dan Dunava, pored kog je i staza…

.

Dangubljenje mladih u jednoj knjizi

Da li znate mađarski? Ako je odgovor da, onda imamo sjajnu preporuku za knjigu! A ako ne znate, možete da…

.

Slatka trka oko Salajke

Start Trke oko Salajke je sutra od 18 časova kod Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Sadu. Ovo je 12.…

.

Kolaps u Novom Sadu

Zbog nacionalnog šampionata u auto trkama, koje se održavaju danas i sutra (23. i 24. maja) na stazi Mišeluk od…

.

Svetski biciklizam u gradu

Međunarodno takmičenje u planinskom biciklizmu, kao uvertitra za Olimpijske igre u Riu sledeće godine, održaće se od 27. do 29.…

.

Nagrada novinarima Oradija za izveštavanje o siromaštvu

Novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić dobitnici su ovogodišnje nacionalne nagrade za dostojno izveštvanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo