...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Sport

Najbolji mountainboarderi stižu u Bukovac

28.08.2018.

Pre deset godina Selište, izletište iznad Bukovca, počelo je da dobija obrise budućeg centra ekstremnih sportova. Prvo je nastala ATB staza, odnosno staza za planinski skejt, a kasnije su stigli i biciklisti. Slobodan Banović, jedan od prvih mountain bordera kod nas ispričao nam je kako je nastala najbrža ATB staza u svetu, na kojoj će ovog vikenda biti održano i Evropsko prvenstvo.

.

"Počelo je tako što smo došli na ovo brdo, u stvari, prvo smo se u opštini raspitali gde bi mogli da koristimo neki teren i onda su nam oni pokazali taj deo i počeli smo polako da radimo. Prvo smo jedan bager angažovali da nam napravi start i prvu krivinu i to je tako krenulo, malo po malo. Evo sad imamo stazu, imamo sve živo ovde", kaže Slobodan.

U početku ih je bilo petoro ili šestoro bordera koji su gradili stazu i vodili računa o njoj. Boba kaže da ih ni danas nema više, ali da su takmičenja uvek bila najatraktivnija.

"Prvo takmičenje smo imali čim smo napravili prvu krivinu. Možda smo imali 600-700 metara neuređene staze. Došli su nam Rumuni i Mađari i to je bilo tačno pre deset godina. To je bila prva trka, bilo je možda deset takmičara, uglavnom ekipa iz kraja i to je to. Tako je počelo".

atb3 jpg

Od početka, pa do danas mnogo toga se promenilo. Staza je uređena i produžena, čak se i sada na nju dodaju novi elementi. Ali ono što važi od prvog dana jeste da je to jedna od najboljih staza na svetu kada je mountain board u pitanju.

"Ova staza se kotira kao jedna od najboljih za vožnju planinskog skejta jer je najduža i nije specifična. Uglavnom su staze na ravnim terenima i imaju dosta delova na kojima imaš pump track i rolere. A kod nas je staza brza i više je downhill varijanta, odnosno spust. Vozi se jako brzo, tako da je staza dosta atraktivna zato što je izazovna i vole ljudi da dođu ovde."

atb1 jpg 
Na stazu su do sada dolazili vozači iz svih krajeva sveta, pa čak i gosti iz Paname, Brazila, Amerike i drugih dalekih zemalja. Ipak, Boba kaže da se održavanje staze svodi na entuzijazam nekolicine bordera i njihovih prijatelja i da uglavnom nisu imali podršku zvaničnih institucija. Mada, u poslednje vreme, kako kaže i oni imaju više sluha jer raste popularnost ekstremnih sportova, a i prvi trofeji stižu u zemlju.

"Senka Bajić je sad već drugi put osvojila Svetsko prvenstvo, uzela je zlato što je super uspeh i u Francuskoj prošle godine i sad ove godine u Sloveniji u Kranju. Ali treba raditi dosta sa decom. To je priča koja nas najviše interesuje u budućnosti. Da dovučemo decu gore, da njih vaspitamo da ovo vole i ovo održavaju, da se zadrže ovde i da razvijamo zajedno tu kulturu. Da imaju dodira sa zemljom, da se igraju napolju, da ih prži sunce, da su gladni i da nije sve komfor. To je nešto o čemu razmišljamo i na čemu ćemo da radimo. To nam je sledeći korak."

atb2 jpg

Da bi klinci zavoleli neki sport prvo moraju da se upoznaju sa njim, a prvu priliku imaće već u subotu 1. septembra, kada će na stazi iznad Bukovca biti održano Evropsko prvenstvo u mountain boardingu. Planinski skejt će voziti juniori, profesionalci, mastersi i devojke i to u dve discipline. Prvo će se voziti border cross, disciplina u kojoj se četiri bordera istovremeno spuštaju stazom, a nakon toga biće održano i free style takmičenje na rampi, gde ćemo moći da gledamo akrobacije na planinskom skejtu. Takmičiće se oko 70 takmičara, među kojima je i deset trenutno najboljih. Takmičenja počinju u 14 časova i svi koji žele da uživaju u prirodi i ekstremnom sportu su dobrodošli.

Razgovor sa Slobodanom Banovićem poslušajte u plejeru:

Alma Kovčić
foto: Siniša Kežić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo