...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Lifestyle / Sport

Korona i sport - zna se ko pobeđuje

16.09.2021.

Pandemija Korona virusa je tokom prethodnih godinu i po dana uticala na sve segmente života. Mnoge stvari usvojili smo kao "novo-normalne", mnoge nikad nećemo moći da prihvatimo, a neke promene nam ipak i odgovaraju. Među prvim stvarima koje su otkazivane početkom prošle godine bile su sportske manifestacije.

.

Foto: Facebook lična arhiva

Propalo je ciljanje top forme, zbog izolacije nije bilo moguće trenirati, a neizvesnost kada će uopšte biti moguće ponovo ići na takmičenja je bila poseban stres za vrhunske sportiste. I kada su se događaji vratili na sportsku scenu, izostala je publika, pa je osim gromoglasne podrške za sportiste izostala i ona finansijska od prodaje ulaznica. A povukli su se i pojedini sponzori.

Međunarodni veslački sudija Ružica Karajović-Ibročić, koja je sudila i na olimpijskim igrama u Tokiju, kaže da je najgore bilo u vreme karantina i zatvaranja, jer veslači nisu bili sigurni šta im je dozvoljeno. Iako je u pitanju sport na vodi i gde grupe nisu velike, bilo je mnogo nedoumica. Ipak, brzo su se organizovali i nije bilo dugog prekida u ciklusu treniranja. Sa druge strane, takmičenja su odlagana.

"Na kraju je Svetska veslačka federacija odlučila da budu održana samo kontinentalna takmičenja, dakle evropska, azjska, američka takmičenja. Nije bilo svetskih prvenstava ni u jednoj kategoriji. Najveća je šteta bila za takmičare koji su te godine napuštali svoju kategoriju i prelazili u sledeću, jer nisu mogli u svojoj kategoriji da pokažu šta su postigli, ali i to se kontinentalnim takmičenjima na neki način izgladilo", rekla je Ružica za O radio.

Atletski trener Feđa Kamasi kaže da je slična situacija i kada je kraljica sportova u pitanju. Iako su sportisti sami na svom terenu ili stazi i nema mnogo međusobnih kontakata, atletska takmičenja su otkazivana među prvima, zbog velikog broja sportista koji se okuplja na njima i naravno, brojne publike koja prati sport. Ipak, kada su takmičenja počela, rezultati su se popravili.

"Sportisti su se verovatno odmorili pošto su im rasporedi iz godine u godinu bili veoma gusti, jako je malo vremena tu bilo za odmor i malo vremena za trening. Situacija sa koronom je dovela do toga da su sportisti imali mnogo više vremena da se regenerišu od prethodnih napornih sezona i da treniraju neke oblike treninga za koje nisu imali vremena proteklih sezona i rapidno je došlo do napretka atletike. Zvaničan podatak je da je u 2021. godini oboreno 20 odsto više svetskih rekorda nego prethodnih godina, što je neverovatno", kaže Feđa.

fedjario2 jpeg

Foto: Lična facbook arhiva

Ipak, ima tu još nekih začkoljica kada je reč o naglim poboljšanjima rezultata.

"Zbog kovid protokola i održavanja distance došlo je do smanjenja doping kontrola. One postoje, ali ih je manje nego ranije. Samim smanjenjem kontrole i odsustva "policije" na stadionima mnogo su se više koristila nedozvoljena sredstva, pa sigurno i to ima uticaja", dodaje Kamasi.

ruza1 jpeg

Foto: Lična facebook arhiva

Mnogi smatraju da su kovid procedure i stalni testovi koje sportisti moraju da rade da bi mogli da učestvuju na takmičenjima dodatni stres. Ružica Karajović-Ibročić smatra da je to jednostavno protokol, odnosno, novo pravilo kome svi moraju da se prilagode.

"Niko ne može da se pojavi na regatnoj stazi bez negativnog PCR testa. Od toga gde se takmičenje održava zavisi koliko star može biti taj test, uglavnom 48 ili 72 sata. Tako da su i veslači, kao i svi drugi morali da ispoštuju taj protokol. Ne bih rekla da je to neki dodatni stres. Mislim da je to individualno. Sportisti se pomire sa tim da su to pravila igre i ako žele da nastupe na nekom velikom takmičenju znaju da moraju pre odlaska da urade PCR i takođe da pre odlaska sebe ne dovedu u situaciju da na tom testu budu nesigurni."  

I Kamasi se slaže da to ne utiče previše stresno na sportiste što pokazuju i rezultati.

"Taj protokol je sasvim jednostavan. Ti kada dolaziš na takmičenje na aerodromu uradiš jednu kontrolu, kada dolaziš u objekat gde ćeš spavati uradiš drugu, kada dolaziš u sportski objekat imaš još jednu kontrolu. To traje kratko i nije nešto što može puno da utiče na tebe. Malo više obaveza, ali i to je ok. Postoji tu jedna druga stvar koja može da bude stres. Sportista koji je pozitivan automatski biva isključen sa takmičenja što je bila vrlo česta pojava. I to je na žalost jedna vrsta diskriminacije. Sportisti su često prehlađeni postizali vrhunske rezultate, a sada kada su prehlađeni u većini slučajeva je to korona i oni bivaju isključeni sa takmičenja iako se osećaju dobro i nemaju simptome. Taj deo pritiska i stresa mogu da shvatim, ali testovi definitivno nisu loše uticali na rezultate"

Sve u svemu, korona je, kada je sport u pitanju, izgleda više uticala na publiku kojoj je bilo uskraćeno zadovoljstvo da posmatra sporstke događaje onako kako je navikla, nego na same sportiste. Fali podrška, ali i ona se lagano vraća na stadione i borilišta.

Alma Kovčić 

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo