...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Lifestyle / Sport

Ekstremni sportovi i avanturistički turizam u Srbiji

06.06.2017.

Rafting, slobodno penjanje, planinarenje, mountain-boarding, speleoturizam ili caving, paraglajding i orijentiring samo su neke od disciplina dostupnih u Srbiji za sve koji nisu gadljivi na iznenadne nalete adrenalina. Potrebna je jaka volja, nešto novca i živci od čelika za većinu ovih sportova koji su se razvili do te mere da danas već govorimo o avanturističkom turizmu, razvijenom tamnan dovoljno da zbog svake od ovih disciplina možete otputovati negde i oprobati svoje veštine.

.

Negde na dnu skale ekstremnosti nalazi se orijentiring, sport koji je spojio ljubav prema prirodi i snalaženje na nepoznatim terenima. Stevan Roksandić se orijentiringom bavi petnaestak godina, ranije takmičarski, a danas rekreativno. Prošao je na desetine staza i lokacija u Srbiji i tvrdi da nema lepšeg osećaja od onog kada takmičar savlada prirodu i pronađe cilj koji nikada pre toga nije video.

"Orijentiring je sport gde takmičar dobije kartu određenog terena sa kontrolnim tačkama i ucrtanim ciljem. Zadatak je da za što kraće vreme pronađe sve kontrolne tačke po određenom redu, ali za razliku od sličnih disciplina on nema obeleženu stazu već sam bira put pomoću simbola na mapi", kaže Roksandić.

Za ovaj sport potrebno je poznavanje toponimskih simbola, a Stevan kaže da se to brzo uči i da se dešava da ljudi često za jedan dan savladaju osnovne stvari i prođu zadatu stazu bez problema. Klubovi postoje u svim većim gradovima u Srbiji i može im se priključiti ko god želi, a manje je poznato da orijentiring ima takmičenja na svetskom nivou, te da Srbija ima i svoju reprezentaciju.

"Sada se u julu očekuje Kopaonik open, međunarodno takmičenje sa već prijavljenih više od 150 inostranih takmičara, a reprezentaciju očekuje evropsko takmičenje na Durmitoru u Crnoj gori", najavljuje Stevan.

senka1 jpg

Slično, ali bez takmičarske presije je i planinarenje, što je verovatno najmnogoljudnija disciplina u avanturističkom turizmu. Tu je i slobodno penjanje koje zahteva ozbiljnu pripremljenost, izdržljivost i spretnost. U ovoj disciplini možete se oprobati bezmalo u svakom gradu u Srbiji na veštačkim stenama, a uz obuku za kratko vreme i na prirordnim poligonima.

Slobodni penjači imali su i trodnevni festival na Pecki u Bosni i Hercegovini krajem maja gde su se okušali na 120 smerova različitih težina, a takvih događaja ima tokom celog leta u regionu i Evropi, potrebno je samo dobro se obavestiti. Među ekstremnim disciplinama izdvaja se i mauntin bording, sport čiji evropski šampion živi u Novom Sadu. Senka Bajić za Oradio objašnjava zašto uživa baš u ovom sportu.

"To je taj osećaj na dasci koji ne može da se opiše nego mora da se oseti. Taj vetar u kosi koji osetimo kada vozimo, sve se oko nas čini nebitno dok vozimo i to je taj osećaj posebnosti", kaže Senka.

Senka je dvostruka evropska šampionka i svetska vicešampionka koju je mauntin-bording odveo na brojna takmičenja. Ipak, omiljenu stazu nije morala da traži po svetu jer se nalazi u Bukovcu pored Novog Sada i privlači vozače iz celog regiona.

"Mislim da je ova staza jedna od najboljih i najbržih u celom svetu. Nije što je naša nego je zaista najbolja. Momci koji su je radili zaista su se potrudili da bude tako. Stvarno je posebna, ima i bajkerski park, blizu je Novog Sada i svako ko nije bio trebalo bi da dođe da je vidi", kaže Senka.  

paraglajding jpg

Jedna od popularnijih disciplina na našim prostorima je i paraglajding za koji valja odvojiti više novca nego za druge discipline. Oprema nije jeftina, međutim klubovi često daju pristojne ponude za tandem letove ili obuku koja bi mogla da vas odvede na bezbroj planinskih lokacija u Srbiji.

Paraglajderi imaju svoju ligu, a od 14. do 19. avgusta na Kopaoniku održaće se i otvoreno prvenstvo Srbije i Poljske. Ako još niste spremni da poletite, ovakva okupljanja bi svakako mogla da vas nateraju da sakupite hrabrost.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Stižu vertikalni televizori

Sve je manje razlike između mobilnih telefona i televizora. Konačno se pojavio televizor koji u potpunosti oponaša pametne telefone i…

.

Muzičke liste na klik od tebe

Ako ste došli do tačke da na Deezeru ili Jutjubu ne možete da pronađete adekvatnu muzičku plejlistu, aplikacija Playlistmania vam…

.

Kontroliši svoj Android televizor

Prvo su se pojavili Android mobilni telefoni. a nakon njih su u naše domove došli i televizori koji koriste ovaj…

.

Opala prodaja mobilnih telefona

Veliki proizvođači mobilnih telefona - Apple, Samsung, Huawei i Oppo u proteklom periodu zabeležili su pad prodaje, pokazuje istraživanje kompanije…

.

"Muški sport" na ženski način

Biti sportiskinja u Srbiji nije nimalo lako. Ukoliko se na to doda – baviti se ženskim fudbalom, stvari postaju još…

.

Microsoft zamenjuje novinare robotima

Korisnici Microsoftovog pretraživača Edge i posetioci sajta MSN, iza koga takođe stoji ova kompanija, sada će čitati vesti koje ne…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo