...
TRENUTNO15:50 - 17:20Leto na O radiju

Lifestyle / Sport

Disk golf: Frizbi, a nije!

15.08.2020.

Disk golf nije samo dobacivanje frizbijem i to odmah moramo da razjasnimo. U pitanju je jedan uzbudljiv sport koji postaje sve popularniji i kod nas. Kako mu ime kaže, Disk golf je zapravo (logično) kombinacija frizbija i golfa. Ovaj sport postoji vie od sto godina, ali je svoju popularnost stekao tek ulaskom čovečanstvau u Treći milenijum. Disk se na razne načine baca kako bi se, na kraju, ubacio u posebnu vrstu koša i to iz što manje pokušaja. U svetu danas postoji više od pedeset hiljada registrovanih igrača i pravo je uživanje provesti vreme u prirodi, uz ove brzo leteće identifikovane objekte. Disk golf asocijacija Srbije sve se više trudi da promoviše svoje aktivnosti, dosta toga o ovom uzbudljivom sportu saznali smo od Ivana Jakovljevića, predsednika Disk golf asocijacije Srbije.

.

Kako je došlo do putanje jedne posebne vrste frizbija iz Amerike do Srbije?

Moj prijatelj Nenad Radojević je pre desetak godina bio u Americi i tamo se upoznao sa sportom koji se zove Disk golf. Po povratku u Srbiju, ispričao nam je sve detalje u vezi sa tom novom zabavom. Cela priča je onda stajala jedno tri-četiri godine u fioci, dok se nisu stvorili uslovi da sve to krene i kod nas. Prvi koš se pojavio pre pet godina i tada smo krenuli u avanturu.

Cela postavka ovog sporta jako je zanimljiva. Ima veze sa golfom po sistemu poteza, tu je i koš kao poen... Sa druge strane, idealan je za boravak u prirodi.

Disk golf je, po pravilima, veoma sličan klasičnom golfu. S tim što se ovde, umesto štapa i loptice, koristi specijalno dizajnirani frizbi, ili više njih. Umesto rupe koristi se koš. Basket – kako se pravilno kaže. Cilj je da se neka staza, kao u golfu, pređe u što manje pokušaja. Znači, baca se jedan frizbi i gde on padne, odatle se nastavlja sa drugim, dok se na kraju ne ubaci u koš. Naravno, najblji je onaj igrač koji je ostvario koš i najmanjeg broja pokušaja.

Disc golf Serbia crew

A sada da razbijemo prvo pravilo u nepoznavanju ovog sporta: to je frizbi, a nije?!

Tako je, to je leteći disk. Za razliku od frizbija, mnogo je teži, a svaki od tih diskova specijalno je dizajniran. Opet dolazimo u dodirnu tačku sa golfom, jer i ovde postoje rekviziti za blizu, srednje, daleko i najdalje. Tako su i napravljeni. Disk za najbliže je zaobljen dok je onaj za najdalje zaoštren.

Disk golf asocijacija Srbije postoji već nekoliko godina. Na kom ste sada stepenu organizacije i koji su planovi u ovom delu godine?

Od kako smo krenuli sa savezom, Srbija je, našim radom, priznata od krovne svetske profesionalne asocijacije. To znači da je naša zemlja zvanični svetski član tog sporta, a uskoro će Disk golf postati i zvanični sport u Srbiji. Do sada smo organizovali više međunarodnih turnira, dva prvenstva Srbije, puno akcija u vezi sa popularizacijom ovog sporta... Kao što sam rekao, sada se ide ka tome da Disk golf, kao i ostali sportovi sa frizbijem, postanu zvanični sportovi u Srbiji. Dobićemo Frizbi savez Srbije, sva papirologija je već spremna. Na taj način ćemo postati i članovi Olimpijskog komiteta Srbije. Naravno, nadamo se da će uskoro neki od ovih sportova ući i u zvaničan program Olimpijade.

dgolf234 jpg

Neophodna oprema za Disk golf

Koliko ima šanse da Disk golf potane olimpijski sport?

Mi se nadamo da postoji velika verovatnoća za tako nešto. Jedna od bitnih stvari kod Disk golfa je činjenica da se ovde akcenat ne stavlje toliko na profesionalno bavljenje, nego je poenta u rekreaciji, u zdravom načinu života i u aktivnom provođenju vremena u prirodi.

Promotivni spot

To znači da ovaj sport spaja više stvari koje prijaju ljudima?

Naravno. Tu su veština i zabava, sa jedne strane ali, kao i za svaki sport, potreban je i trening kako bi se profesionalno napredovalo.

Koje su to zemlje, pored Amerike, koje su najviše prihvatile ovaj sport?

U Americi je i dalje najpopularniji, ali u poslednjih desetak godina Disk golf doživljava procvat i ekspanziju svuda u svetu. Igra se na svim kontinentima, u Evropi su najbrojnije skandinavske zemlje, kada govorimo o broju učesnika/igrača i terena. U Finskoj, recimo, postoji više hiljada registrovanih igrača, uz oko 700 terena. Njihova nacionalna televizija već par godina prenosi prvenstvo Finske u Disk golfu, tako da se može zaključiti kako im je ovaj sport postao nacionalni sport.

ivanuakciji234 jpg

Ivan Jakovljević (u akciji)

Kakava je situacija u vezi sa Disk golf terenima u Srbiji?

Kao savez, imamo dobru komunikaciju sa nekim istitucijama u Srbijim ali zbog pravnih začkoljica još uvek nismo došli do konkretnog terena. Rešenje tog problema je blizu. Usput, ideja nam je da ne fokusiramo naše delovanje samo u Beogradu, nego da se sport razvija u celoj zemlji. Srbija je idealna za postavljanje Disk golf terena.

Bacanje diska za početnike

Zašto je ovaj sport tako primamljiv?

Meni je primamljiv prvenstveno zato što volim da se bavim sportom, volim da provodim vreme u prirodi i volim da se družim. To su tri najbitnije stavke. Mogu sebe da nazovem i veteranom ovog sporta. Sa druge strane, ovde nema trčanja niti skakanja, ali je potrbna fizička kondicija i ozbiljna veština.

Dušan Majkić 

Možda te još zanima:

.

Dokon um, đavolje igralište

Još uvek nemate omiljeni način za gubljenje vremena? Pokušali ste na mnogim sajtovima? EVO REŠENJA!

.

Moguće putovanje kroz vreme, a šta je sa menjanjem prošlosti?

Autori rada pod nazivom "Reverzibilna dinamika sa zatvorenim vremenskim krivinama i slobodom izbora" tvrde da su otkrili "centralnu tačku u…

.

Stiže Flexpai 2

Kineska kompanija Rojol dospela je u žižu svetske javnosti kada je prošle godine pretekla Samsung i Huawei, predstavljajući prvi savitljivi…

.

Najduži vic na svetu

Na sajtu https://www.longestjokeintheworld.com pročitajte, kako autori tvrde, najduži vic na svetu.

.

Psi koji otkrivaju koronavirus

U okviru finskog pilot-projekta za rano otkrivanje koronavirusa kod ljudi, raspoređeni su psi po aerodromu u Helsinkiju. Tokom četiri meseca…

.

Filmovi bez slike i tona

Nekada su filmovi, između ostalog, služili da ubrzaju čitanje lektire. Tada su sve ozbiljne VHS videoteke imale u svojoj ponudi…

  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo