...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Ukoliko kaniš izaći, ne smiješ ući

05.02.2021.

Istraživanje svemira: Ljudi mogu bezbedno da uđu u crnu rupu, ali ne i da izađu

.

Dvojica fizičara predložila su listu uslova neophodnih da bi čovek ušao u crnu rupu, ali istovremeno su i upozorila da bi to bio najusamljeniji put u jednom smeru koji bi bio izveden u istoriji čovečanstva.

Za potrebe sastavljanja popisa uslova, Leo i Šanšan Rodrikez, obojica docenti fizike sa koledža Grinel, uporedili su dve vrste crne rupe: one veličine zvezde, otprilike iste mase kao naše Sunce i supermasivne, to jest one sa milionima, ili čak milijardama puta većom masom.

Te manje crne rupe ne rotiraju, a njihov Švarcšildov radijus, to jest poluprečnik horizonta događaja je približno tri milje (3,2 kilometra).

Nasuprot tome, supermasivne crne rupe poput one u centru galaksije Mlečni put mogu meriti i do četiri miliona Sunčevih masa, sa radijusom horizonta događaja od 7,3 miliona milja, prenosi RTS. U slučaju crne rupe veličine zvezde, horizont događaja je daleko bliži svom centru nego kod supermasivne crne rupe, što znači da je razlika u pogledu sile gravitacije između horizonta događaja i njegovog središta negde oko 1.000 milijardi puta.

Ako bi neka osoba prešla iza linije horizonta događaja crne rupe zvezdane veličine, bila bi podvrgnuta procesu poznatom pod nazivom špagetifikacija, u kojem bi svi atomi njenog tela bili rastegnuti u dugačku nit s obzirom na neverovatnu razliku u gravitacionom privlačenju.

Velika je verovatnoća da bi ovaj proces ubio neustrašivog astronauta.

Možda te još zanima:

.

NASA "štipnula" Vojadžera

Inženjeri NASA poslali su signal, takozvani "poke", sondi Vojadžer i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor. Kako piše CNN, nadaju se da…

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Izgleda da nismo sami, sami i ničiji

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih…

.

Tom Kruz snima film u svemiru?

Tom Kruz planira da ode u svemir i izvede svemirsku šetnju za predstojeći film. 

.

Svemirski program nije luksuz

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Studenti iz celog sveta pravili su…

.

Novi veliki korak za čovečanstvo

Pola veka nakon povratka poslednjeg astronauta misije "Apolo 17" s Meseca, najmoćnija raketa koja je ikada napustila Zemljinu atmosferu biće…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo