.
Trenutno
Album nedelje
 Dušan Majkić
Lifestyle / Putovanja

Tirana: Grad šarenih zgrada

18.03.2016.

Albanija je zemlja za koju bi možda neko pomislio da nije posebno atraktivna za turističke posete i razgledanje. Međutim, ova zemlja, kao i njen glavni grad Tirana, puni su prelepe prirode, čiste i pristupačne morske obale i zanimljivih institucija kulture.

.
Tirana je grad koji je uglavnom građen u socijalističkom stilu, a prepoznatljiv je po ogromnom glavnom bulevaru, spomeniku Skenderbegu i velepnim zdanjima u samom centru grada. Posebno zanimljivo postaje kada skrenete sa glavnih puteva, gde počinje pravi život, nimalo ušminkan, a na momente i vidljivo težak, kao i u ostalim delovima Balkana i zemljama koje prolaze kroz tranziciju.
 
Naime, nekadašnji gradonačelnik Tirane (2000 – 2011), a današnji premijer Albanije Edi Rama, došao je na sjajnu ideju da rane dvehiljadite godine pokuša da učini lakšim i prihvatljivijim za svoje sugrađane. Odlučio je da su oni zaslužili da grad postane lepši, šareniji i da mami osmeh na lice. Tako je postao poznat širom sveta, po svojim projektima uklanjanja kioska, proširivanja ulica i uklanjanja nelegalno podignutih objekata sa javnih površina, obala rečice Lane i javnih parkova.
 
tirana
 
Mnogobrojne zgrade u Tirani dobile su za njegovog mandata gradonačelnika novo ruho, jer je Rama pozvao umetnike da na njima nacrtaju murale, koji bi im osvežili izgled. Poznato je fasade starih zgrada obojene su raznobojnim pastelnim vedrim bojama, koje su i dan danas vidljive. Tokom 2004. godine, za svoje zasluge u razvoju grada dobio je nagradu Svetski gradonačelnik, a 2005. je uvršten na Tajmovu listu evropskih heroja.
 
Ekipa O radija imala je priliku da tokom posete Tirani vidi neke od ovih prelepih crteža, a donosimo vam i galeriju slika. Ostale sjajne umetničke poduhvate na tiranskim zgrada možete pronaći na internetu, a ovo je samo mali doprinos toj nepreglednoj i zanimljivoj galeriji.
 
M. Leđenac
.
Istina je da Google Street View pruža 3D doživljaj planete, ali ako ne znate gde da odete, postoji jedan sajt koji će vas teleportovati…
.
More i evropski gradovi sa bogatom istorijom uvek su prvi na listi poželjnih destinacija za godišnji odmor, ali, nažalost, prvi…
.
Do godišnjih odmora ostalo je još dva meseca rada, ali ona slatka uvertira kreće za koji dan. Prvomajske praznike ljudi vole da…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?