...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle

NS vodič za iznajmljivanje stanova

09.09.2015.

Potraga za stanom u Novom Sadu nije teška, a na većinu mesta se lako stiže. Imajući u vidu da ipak želite da ste na pristojnih pola sata od fakulteta i centra, čak i periferija grada može da dođe u obzir. Cene garsonjera u centru, na Grbavici, Limanu ili kod Železničke stanice se bitno razlikuju, a za cenu garsonjere na Grbavici možete da platite komforan jednosoban stan na Detelinari.

 

.

Na Bulevaru oslobođenja gde je uglavnom starija gradnja, stanovi su u proseku do 120 evra za garsonjere, na Grbavici je potpuno opremljena garsonjera do 150 evra, na Detelinari i Limanu između 100 i 120 evra. Cena se često određuje prema tome da li stan ima mašinu za veš, šporet ili televizor, ali se cimerisanje u svakom slučaju preporučuje zbog uštede.

Najveći broj stanova za izdavanje se mogu naći na onlajn portalima za oglase. Pretežno ih kače agencije za nekretnine, ali ima i oglasa koje postave lično vlasnici. Ukoliko ne želite da platite 40 odsto više od cene koju biste dali za kiriju, onda je bolje da tražite stan koje kače vlasnici. Takvi oglasi su obično naznačeni.

dontpanic jpg

Sa takvom odlukom rizikujete ipak da se o iznajmljivanju stana dogovarate sa različitim osobama, koje možda baš i nisu najsposobniji da vam predstave ponudu, pa tako stičete utisak o stanu prema stavu gazde. Nemojte uvek nasedati, jer starija baka nije uvek nužno i loš gazda sa stanom starije gradnje. Lošu komunikaciju, a dobar oglas uvek možete da potvrdite odlaskom da pogledate stan.

Angažovanje agencije da vam pomogne u traženju stana je daleko jednostavnije, a agenti su već iskusni u predstavljanju stanova. Ali ukoliko je kirija stana 100 evra, vi ćete dati još 40 evra agentu. Pažljivo se opredeljujte da pogledate neki stan, jer nećete imati drugu šansu. Povoljni, lepo opremljeni stanovi se iznajmljuju prvom na spisku, ali često dodela zavisi i od afiniteta agenta ili gazde. Budite dakle šarmantan student od poverenja koji će maksimalno da se potrudi da ne pravi žurke često.

Kada se uopšte opredelite da pogledate neki stan, neka vam presudni ipak budu troškovi, jer se u oglasima često postavi cena režija koja nije sasvim realna. Imajte u vidu da internet i televizija u proseku koštaju 2.500, struja oko 1.500, dok je Informatika u odnosu na kvadraturu u proseku 4.000 dinara. Način da uštedite je i iznajmljivanje stanau kom ćete plaćati grejanje po utrošku, jer tako van sezone nećete plaćati gradsko grejanje u okviru Informatike.

Sledeća stavka neka vam bude blizina fakulteta, autobuske stanice, prodavnice ili pekare. Linije 4,7, 8, 9 i 11 prolaze pored fakulteta, pa se Liman, Novo naselje, Podbara i Detelinara takođe nominuju za zgodna mesta za život, izuzev Grbavice, Socijalnog i samog centra, odakle vam nije potreban bus. Mali hint -  ulica Janka Čmelika na Detelinari sve je popularnije i sve povoljnija za studente, a tuda prolazi veliki broj buseva. Do faksa bi vam bilo dovoljno 30 minuta, stanovi su novi i povoljni. 

 

N.Š.

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Veštačka inteligencija pronašla lek protiv smronosne superbakterije

Koristeći veštačku inteligenciju (AI), naučnici su otkrili novi antibiotik koji može da ubije smrtonosne bakterije inače rezistentne na standardne antibiotike.

.

Šta treba znati o kampovanju: saveti za početnike

Otkad znam za sebe planiram da idem na kampovanje, ali nikako da krenem. Čini mi se komplikovano i skupo počinjati,…

.

WhatsApp konačno uvodi korisnička imena

WhatsApp, aplikacija za razmenu poruka koju trenutno koristi preko dve milijarde ljudi na globalnom nivou, namerava da unapredi svoju politiku…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

Brain Decoder dekodira misli

Naučnici istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu razvili su tehnologiju za dekodiranje mozga koja kombinuje fMRI skener i veštačku inteligenciju,…

.

Vozi bez ruku

BlueCruise, Fordov sistem za pomoć vozaču bez upotrebe ruku, biće dostupan u 500.000 vozila do 2024. A sistem nivoa 3, koji…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo