...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle

NS vodič za iznajmljivanje stanova

09.09.2015.

Potraga za stanom u Novom Sadu nije teška, a na većinu mesta se lako stiže. Imajući u vidu da ipak želite da ste na pristojnih pola sata od fakulteta i centra, čak i periferija grada može da dođe u obzir. Cene garsonjera u centru, na Grbavici, Limanu ili kod Železničke stanice se bitno razlikuju, a za cenu garsonjere na Grbavici možete da platite komforan jednosoban stan na Detelinari.

 

.

Na Bulevaru oslobođenja gde je uglavnom starija gradnja, stanovi su u proseku do 120 evra za garsonjere, na Grbavici je potpuno opremljena garsonjera do 150 evra, na Detelinari i Limanu između 100 i 120 evra. Cena se često određuje prema tome da li stan ima mašinu za veš, šporet ili televizor, ali se cimerisanje u svakom slučaju preporučuje zbog uštede.

Najveći broj stanova za izdavanje se mogu naći na onlajn portalima za oglase. Pretežno ih kače agencije za nekretnine, ali ima i oglasa koje postave lično vlasnici. Ukoliko ne želite da platite 40 odsto više od cene koju biste dali za kiriju, onda je bolje da tražite stan koje kače vlasnici. Takvi oglasi su obično naznačeni.

dontpanic jpg

Sa takvom odlukom rizikujete ipak da se o iznajmljivanju stana dogovarate sa različitim osobama, koje možda baš i nisu najsposobniji da vam predstave ponudu, pa tako stičete utisak o stanu prema stavu gazde. Nemojte uvek nasedati, jer starija baka nije uvek nužno i loš gazda sa stanom starije gradnje. Lošu komunikaciju, a dobar oglas uvek možete da potvrdite odlaskom da pogledate stan.

Angažovanje agencije da vam pomogne u traženju stana je daleko jednostavnije, a agenti su već iskusni u predstavljanju stanova. Ali ukoliko je kirija stana 100 evra, vi ćete dati još 40 evra agentu. Pažljivo se opredeljujte da pogledate neki stan, jer nećete imati drugu šansu. Povoljni, lepo opremljeni stanovi se iznajmljuju prvom na spisku, ali često dodela zavisi i od afiniteta agenta ili gazde. Budite dakle šarmantan student od poverenja koji će maksimalno da se potrudi da ne pravi žurke često.

Kada se uopšte opredelite da pogledate neki stan, neka vam presudni ipak budu troškovi, jer se u oglasima često postavi cena režija koja nije sasvim realna. Imajte u vidu da internet i televizija u proseku koštaju 2.500, struja oko 1.500, dok je Informatika u odnosu na kvadraturu u proseku 4.000 dinara. Način da uštedite je i iznajmljivanje stanau kom ćete plaćati grejanje po utrošku, jer tako van sezone nećete plaćati gradsko grejanje u okviru Informatike.

Sledeća stavka neka vam bude blizina fakulteta, autobuske stanice, prodavnice ili pekare. Linije 4,7, 8, 9 i 11 prolaze pored fakulteta, pa se Liman, Novo naselje, Podbara i Detelinara takođe nominuju za zgodna mesta za život, izuzev Grbavice, Socijalnog i samog centra, odakle vam nije potreban bus. Mali hint -  ulica Janka Čmelika na Detelinari sve je popularnije i sve povoljnija za studente, a tuda prolazi veliki broj buseva. Do faksa bi vam bilo dovoljno 30 minuta, stanovi su novi i povoljni. 

 

N.Š.

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Adobe razvija AI alat za generisanje muzike iz tekstualnog opisa

Adobe je objavio da radi na eksperimentalnom AI alatu koji će (možda) jednog dana biti deo Photoshop-a. U pitanju je rana…

.

Snimci koji zadaju glavobolju roditeljima "ispod radara" na Jutjubu

Čak ni uz sve mere opreza, nije lako očistiti od neprimerenog sadržaja platformu kao što je YouTube. Najveći problem je…

.

Šta će žaba nasred Google sajta?

Da li ste primetili žabicu kada ste otvorili Google jutros? Da li znate zašto je tu?

.

Milijarde dolara bačene, Epl odustaje od električnih automobila

"Epl" je odustao od planova da uđe na tržište električnih automobila, a rukovodstvo firme prekinulo je tajni razvojni projekat na…

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo