Lifestyle / Kuhinja
Šta ćemo jesti: Sos od kog zaziru samo vampiri
Znate i sami koja preventiva se uvek preporučuje kako nas ne bi uhvatila prehlada, viroza ili nešto od čega se pada u krevet. Slanina i luk.
Foto: Pexels.com
Ako ste i vi od onih koji bi napunili bazen belim lukom i zauvek plivali u njemu, ali to ne možete da uradite jer "šta će narod da kaže", onda imamo pravi recept za vas. I svi srećni. U pitanju je njegovo visočanstvo - Sos od belog luka. Ne zahteva previše cimanja, brzo se pravi, još brže pojede i ono što je najvažnije, ne ostavlja posledice u vidu, dušmani bi rekli, neprijatnog mirisa.
Postoje razne varijacije na temu ovog sosa, ali obično je omiljen onaj koji mama napravi. Tako da je ovo recept jedne mame:
Očistiti pet, šest čenova belog luka i sitno ih naseckati. Propržiti na ulju/masti da omekša i porumeni, a nakon toga dodati tri supene kašike brašna. Propržiti da porumeni i tada zaliti sa dva do tri decilitra mleka, uz neprestano mešanje. Kada počne da se zgušnjava dodati pola decilitra pavlake za kuvanje, đumbira u prahu, vegete po želji i prstohvat soli. I malo bibera nije na odmet.
Uz šta se jede? Uz supe, sosa, mesa. Uz testeninu. Na hleb. Bez hleba. Na krompir. Sa svim i bez ičega.
Fun Fact: Egipćani su ga preporučivali kao sredstvo za jačanje krvi, a faraonima je beli luk bio obavezan na spisku stvari koje će im biti potrebne na "onom" svetu. U starom Rimu, Plinije Stariji je tvrdio da "nema bolesti koja se pred belim lukom neće povući".
J.M.