Lifestyle / Kuhinja
Medenjaci
Novogodišnja slast
Sastojci: 50 g margarina, 250 g šećera, 3 žumanca, 100-150 g meda, 10 kašika mleka, 650 g brašna, malo soli, ½ kafene kašike soda bikarbone i začin za medenjake.
Priprema: Sve sastojke umesi i ostavi da odstoje preko noći (može i duže, ne škodi).
Testo premesi, ako je jako mekano dodaj još malo brašna i razvaljaj oklagijom tako da testo bude debljine oko 5 milimetara. Kalupom vadi oblike, ubaci ih u podmazanu tepsiju ili na papir za pečenje i peci u rerni desetak minuta.
Kada se medenjaci ohlade možeš ih šarati kolačarskom bojom, čokoladom, belom čokoladom ili smesom koju ćeš napraviti od belanaca i šećera u prahu (otprilike 1 belance i 200 grama šećera u prahu treba lagano mešati varjačom).
Igraj se sa medenjacima. Sa njima možeš da ukrasiš jelku, a možeš i samo da uživaš u njihovom ukusu.