.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Kuhinja

Lepinja od koje vam srce preskače!

17.12.2015.

Sigurno ste čuli za komplet lepinju koja dolazi iz užičkih krajeva. To je lepinja koja će vam začepiti krvne sudove, od koje ćete možda ceo dan biti u toaletu i srce će vam preskakati! Ipak, to je i najlepša lepinja koju ćete u životu jesti. Prve reakcije su osmeh od uva do uva, pa neverica da tako nešto postoji i onda opet osmeh, a na kraju otkopčavanje dugmadi na pantalonama!

.

Prvi i osnovni sastojak je poznavanje osoba koja je iz Užica ili okoline i ide tamo ponekad. Pitate se zašto? Zbog pretopa. Prema Vukajliji, pretop je suštinski ostatak svinje, jagnjeta ili ne daj bože pileta. To je masa koja se pri pečenju odvaja od pečenja, a samo Užicani su se potrudili da je skupe. Neupućeni pretop poistovećuju sa močom, ali to nije isto. Kad se ohladi, pretop postaje čvrsta masa, razdvojena na crno i belo, poput eurokrema. Belo je masno, a crno je masa želatinskog karaktera u kojoj je sadržana esencija pečenja.

U restoranima u Novom Sadu tvrde da imaju komplet lepinju, ali prema rečima Užičana - to nije to.

Ostali sastojci su lako nabavljivi.

Potrebni su vam lepinja, kajmak i jaja.

Isecite gornji deo lepinje tako da manji deo služi kao poklopac i pokušajte da sečete pod uglom, kako bi kajmak i jaje mogli da "upadnu" u lepinju.

Dobro zahvatite viljuškom kajmak i namažite ga na veći deo lepinje. Preko toga razlijte jaje, pa ga samo malo viljuškom umutite u kajmak. Lepinje stavite u rernu da se ispeku, ali ne i prepeku - što znači 220 stepeni na oko 10 minuta. Ako volite reš hleb, ubacite u rernu odmah i poklopce, a možete to isto i da uradite i na poslednjih nekoliko minuta.

Dok se lepinja peče, dve pune kašike pretopa istopite u šerpici. Čim izvadite lepinju iz rerne, probušite je na nekoliko mesta kašikom, pa sipajte preko pretop. Stavite poklopac i ostavite na nekoliko minuta da se samo malo ohladi.

Komplet lepinja se jede rukama, bez escajga! Prvo treba da cepkate poklopac, umačete ga u donji deo lepinje i tek kada završite s poklopcem, prelazite na drugi deo, koji se takođe cepka. Uprljaćete ruke, bićete masni po celom licu, ali to je čar komplet lepinje!

Ako ne možete da pojedete celu, to nije sramota. Mi prosto nismo navikli na toliku količinu holesterola. Ali vremenom ćete biti sve bolji i verujte, želećete komplet lepinju iznova i iznova bez obzira na to što nije zdrava, teška je i nije vam dobro od nje.

Prijatno!

.
Zahvaljujući aplikaciji Kitchen timer zaboravite na zagorela jela.
.
Proašli smo aplikaciju zbog koje ćete početi da kuvate.
.
Jaja, spanać i sir. Toliko jednostavno, a kada se pomeša dobijete kombinaciju zbog koje vam nije jasno zašto to ne jedete svako…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?