.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Kuhinja

Čiji je burek sa vanilom i čokoladom?

20.02.2015.

   Nekada se burek mesio ručno i pekare su mirisale na svež pekarski kvasac, a danas je glavnina proizvodnje predata – mašinama. Poznate novosadske pekare su prodavale burek na merenje, pravljen sa mašću, a sada ih je odneo mašinsko-pravljeni lisnati, na ulju, trouglasti šmeker.

.

   Od davne 1498. do danas, svakodnevno se jutrom negde u Srbiji izgovara reč "burek". Prvi vreli burek ispečen je u Nišu – mestu gde se čuva i originalna receptura, koju je na ove prostore doneo Mehmet Oglu.

  Čini se da je burek našao put u naše gene, pa se sa malinom, rakijom i pršutom nalazi na mentalnim rafovima srpskih brendova. Kada neko iz inostranstva dođe u Srbiju, naravno da ga odvedete na burek.

  Možda je pet vekova prisustva genetike bureka na ovim prostorima bilo dovoljno da se pojave prve "mutacije". Prva, prava, (hipsteri, pripremite se) iskonska forma bureka, za koji se ne kaže da je sa ovim ili sa onim, zna se da je sa mesom. Recite Sarajliji da želite burek sa sirom – udobno sedite, uzmite kokice i posmatrajte reakciju.

   Đački doručak, studentski ručak ili lek za mamurluk, s nogu iz masnog papira ili na plastičnom tanjiru, uz jogurt – burekova suština ima mnoge oblike. A, da li ste se sreli sa skorijim formama bureka? U Novom Sadu se može kupiti burek sa mesom, sirom, krompirom, prazan burek, burek sa pečurkama, piletinom, pica burek, burek sa čokoladom...

   Možda bi putešestvije do Niša moglo da odgonetne i zašto se na festivalu posvećenom ovoj hrani mogao naći burek sa jagnjetinom i vanilom. Buregdžijada u Nišu tokom avgusta i septembra mesto je gde se ispeče najveći burek - za Ginisa. Ima oko 100 kg i dva metra, a tokom tri dana Buregdžijade pojede se oko 1.000 kg bureka. Dolaze pekari iz Makedonije i Grčke, sve sa ciljem da predstave svoja umeća pravljenja bureka.

   Nekada se burek mesio ručno i pekare su mirisale na svež pekarski kvasac, a danas je glavnina proizvodnje predata – mašinama. Poznate novosadske pekare su prodavale burek na merenje, pravljen sa mašću, a sada ih je odneo mašinsko-pravljeni lisnati, na ulju, trouglasti šmeker.

   Novosađani su počeli da se susreću sa raznim oblicima bureka u pekarama. Pitali smo ih jesu li su fanovi novih verzija bureka, da li ih muči suština ove materije, kao i da li je burek – burek, a sve ostalo su pite. Možda je samo jedan pitac, kako veli Momo… Poslušajte našu anketu - koliko vrsta bureka znate?

.
Kada na hranu gledate kao na člana porodice, a ne kao na nužno zlo, onda je jasno da ste zapatili ljubav. Naša sagovornica smatra…
.
Zahvaljujući aplikaciji Kitchen timer zaboravite na zagorela jela.
.
Proašli smo aplikaciju zbog koje ćete početi da kuvate.
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?