...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Blog

Generacija XX

30.11.2016.

The xx

28.11.2016. Boćarski dom, Zagreb

Perfektna mešavina hromozoma publike i njihovog omiljenog benda dovela je do tačne formule kako treba da izgleda jedan nezaboravan koncert. Britanski sastav The xx na neprogrešiv način i danas predstavlja kristalno jasnu muzičku vodilju za sve mlade obučene u crno, čija osetljiva srca osećaju sve te sintetičke signale.

.

Piše: Dušan Majkić

Posle više od dve godine koncertne pauze, ovaj kultni britanski elektro trio započeo je novu svetsku turneju nastupom u zagrebačkom Boćarskom domu. Prostor je bio popunjen do poslednjeg mesta (koncert je bio rasprodat danima pre samog datuma) a pored domaće publike, dosta fanova je pristiglo i iz zemalja u okruženju. Prošlo je četiri godine od kada su The xx po prvi put nastupili u Hrvatskoj (na šibeničkom festivalu Terraneo), tako da je ova povratnička turneja ujedno prizvala i neku novu/mlađu publiku sa kojom se taj generacijski krug, započet nastankom benda 2005. konačno ucrtao kao jedno veoma važno generacijsko dešavanje. Kao što sam rekao, rasprodat koncert je već u startu obećavao dobar provod. Istog momenta kada sam kročio u prostor Boćarskog doma i susreo se sa više od tri hiljade ljudi, bio sam uveren da je sve naštimovano za idealnu režiju koja je usedila.

xx4 jpg

Zapravo, došao sam malo kasnije, tako da sam ispratio samo par pesama sa nastupa ezoterične norveške umetnice i muzičarke Jenny Hval (Jeni Val) čiji se novi, ovogodišnji, album "Blood Bitch" već nalazi na važnijim muzičkim listama onoga što obavezno morate poslušati kako bi što, potkovaniji, zatvorili ovu godinu. Problem sa koncertima ovog (rasprodatog) tipa je taj što publika u 90 odsto slučaja dođe zbog glavnog benda, tako da predgrupa, u glavnom, bude podloga za fin razgovor kojim se vreme efektno skrati. Neka, norveški vetrovi će doneti ovaj zamišljen i krhki glas ponovo na naše prostore, pa ćemo Jenny Hval dočekati kao zvezdu večeri. Tako mi Lokija. Ili Baldera.

The xx su svoj prvi lajv nastup, posle nekoliko godina pauze, započeli na najlepši način. Na vreme i sa novom pesmom! Dakle koji minut posle pola deset pojavio se taj magičan prostor koji se polako punio uz zvuke nove pesme benda koja nosi naziv "I Dare You", koja ujedno i najavljuje treći album benda, dugoočekivani "I See You" najavljen za januar 2017. A onda su se sa bine čuli topli signali, elektronski dešifrovani, koji su pulsirali kroz publiku i sve nas u hali ponovo osvestili o kakvom se bendu radi. Romi, Oliver i Džejmi su poput nekih iskrenih ali autsajderski orijentisanih indie super-junaka. Odlično su uhodani, poznaju sve tajne jedni o drugima, a to se itekako osetilo na stejdžu. Zvuk fantastičan i u idealnom odnosu sa intimnim svetlom koje samo ponekad zareži blještavim snopom i prošara kroz zamišljene poglede i sanjive osmehe. Sledi još jedna plesna impresija sa čuvenog prvenca (xx, 2009.) pod nazivom "Crystalised" u koju smo naprosto zakoračili uz zvuke Romine repetitivne ali precizne gitarske teme. Tada smo se i uverili šta znači kada se muzičari slušaju na sceni i kada mogu da se prepuste talasima pozitivnih vibracija od strane svojih fanova. Drugi album (Coexist, 2012.)  je načet sa numerom "Sunset" u kojoj je za nijansu bio pojačan temeljan zvuk bas gitare, koji je održavao celu atmosferu. Usledila je još jedna nova stvar, sigurna "Brave For You" a prava snaga ovih pesama, po meni, leži u njihovom trajanju. Dakle ništa predugo, nema komplikacija sa aranžmanima a opet se cela impresija i osećanja upakuju u nešto više od tri minuta. E, taj osećaj je najteže izgraditi. Ne treba zaboraviti na najvećeg mozga xx operacije, nenadmašnog Džejmija koji je ceo taj zbir tonova kontrolisao na jedan visoko profesionalan način. Poput pravog  šefa u vešto organizovanoj kuhinji, tako da je svaka pesma ispadala kao jedan mali specijalitet.

Prvi, oficijelni deo koncerta zaokružen je sa fenomenalnim verzijama pesama "Stars", "Islands" (jedan od najvećih hitova u karijeri grupe), "Fiction"… Taj splet završen je Džejmijevom kompozicijom "Loud Places". Prošlo je nešto više od sat vremena. Svetlo se ugasilo ali je zarazni bit ostao da titra kroz zvučnike. Naravno, bis se očekivao i dozivao dok je lup rastao u planinu buke. To je bio odlična taktička ideja. Sada je skoro cela sala uživala u instrumentalnom delu, koji je malo razvodnio ali osvežio koncertni nastup londonske trojke. Posle nekoliko minuta, pomenute tri siluete (setih se sada odgovarajuće kompozicije "Three Imaginary Boys" sastava The Cure) su poput duhova ponovo stupile na scenu, vidno oduševljeni prijemom zagrebačke publike. A, da. Nisu puno pričali između pesama (i bend i publika) ali sam ja poverovao Rominim rečima kada je iskreno priznala svima kako je ovim nastupom razbijena ta nervozna pauza i strah od željenih očekivanja. Bis je otvoren još jednim novim plesnim singlom "On Hold" koji je prvi, pre mesec dana, najavio novu albumsku priču

A kako se završila ova intimna pop avantura u Boćarskom domu? Pa idealno. Jako binsko svetlo neonski je obasjalo sjanu crnu električnu gitaru iz koje je izašla melodija jedne od najlepših pesama sastava The xx. Naravno, radi se o uzvišenoj "Angels", a koncertni kontakt sa publikom je poslat u svemir uz tekst koji su svi pevali:

As in love with you as I am
Being
As in love, love, love

U moru kojekakvih komentara u vezi sa ovim nastupom, naleteo sam na jedan odgovarajući: "Iskreno, koncert godine". Lajkovao sam taj banalni komentar. Sa puno razumevanja.  

Fotografije: Jutarnji List; Sofija Balać

Možda te još zanima:

.

Podrška za Android na Windowsu 10

Ažuriranje za Windows 10 na jesen 2021. donosi UI poboljšanja i podršku za Android aplikacije

.

PlayStation 5 duplo skuplji u oglasima

Hoćete PlayStation 5 sa domaćih oglasa? Važi, spremite više od 1.000 evra.

.

Prvo zlato, drugo blato, treći Xiaomi

Xiaomi je u trećem kvartalu isporučio rekordnih 46,6 miliona telefona, sada je treći najveći brend smartfona na svetu

.

Na Mesec, kod Kineza

Kina je lansirala raketu sa robotom koji treba da pokupi uzorke kamenja sa Meseca, čime će postati prva zemlja koja…

.

Snažan, lep i drži do higijene

Prvi antibakterijski telefon na svetu koji zaustavlja širenje klica napravljen je u kompaniji "Bullitt". Telefon je dobio ime "Cat S42"…

.

Tata lansirao Đenku

Želite da odete u stilu? Večnost na Mesecu košta 12.500 dolara.

  • 13:30 Pre podne na O radiju
  • 14:00 90 u 60
  • 15:00 Music Mix by Majkić
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo