.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle

Ban Bank u Novosadskom pozorištu

14.01.2015.

   U Novosadskom pozorištu (Újvidéki Színház) igra predstava "Ban Bank", u režiji Andraša Urbana, čiji delovi umeju da ostave jak utisak na publiku.

.

   "Ban Bank" govori o ličnom i državnom identitetu i izvodi se na sceni koja je gotovo lišena scenografije, ali glumci to nadoknađuju, jer aktivno tokom predstave koriste sve raspoložive prostore, uključujući i gledalište. Intenzitet igre tokom trajanja skoro da ne opada, što za praćenje dvočasovne predstave u nekim trenucima može da predstavlja opterećenje. Povremeno, dinamiku razbije replika glumca koji neko vreme sedi iza vas.

   Publika na suptilan način biva dodatno integrisana u predstavu na samom kraju, kroz igru u kojoj glumci učestvuju zajedno sa posetiocima. Prisutni su zamoljeni da napuste salu kada jedan od glumaca opiše situaciju koja bi ih navela da napuste državu u kojoj žive. Neke od situacija su šaljive, kao što je nestašica benzina, dok su druge vrlo ozbiljne i navode vas na razmišljanje o ratovima. Jednako kako je kraj predstave razvučen na postepeni prelazak iz sale u foaje, tako i ovo pitanje ostaje prisutno još neko vreme po odlasku iz pozorišta.

   Iz publike su se čuli komentari: „Posebno je zanimljivo što predstavu sa ovakvom temom gledamo baš u trenutku kada se proslavlja srpska nova godina“. I zaista, teško je bilo izolovati se od te činjenice, iako u proslavi nismo učestvovali. Na neki čudan način, slučajno ili ne, predstava je time dobila još jedan sloj značenja.

.
Svi dokumenti različitih formata na jednom mestu, u jednoj aplikaciji. 
.
Kineski AI startap Megvii koji vladu te zemlje snabdeva AI softverom za prepoznavanje lica koji se koristi za praćenje građana,…
.
Čak i na internetu koji nam nudi bezbroj mogućnosti, nekada možemo da upadnemo u rutinu kada su u pitanju stvari koje pratimo.…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?