...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / AI

Prvo AI dete poseduje um, razlikuje dobro i zlo i iznosi svoje stavove

21.02.2024.

Često čujemo da je veštačka inteligencija tek u začetku i da više liči na dete po načinu na koji "uči" nego na neku moćnu tehnologiju. Upravo to su mogli da dožive posetioci nedavne izložbe održane u Pekingu, na kojoj je bilo moguće komunicirati sa avatarom koji predstavlja AI dete, devojčicom po imenu Tong Tong.

.

Tong Tong su kreirali naučnici sa pekinškog Instituta za opštu veštačku inteligenciju. Ideja je potekla od Žu Songhuna, osnivača instituta specijalizovanog za veštačku inteligenciju koja imitira ljude.

Njegova Tong Tong je dizajnirana ne samo da simulira ponašanje deteta, već i da izvršava zadatke koji su joj dati u virtuelnom okruženju.

"Tong Tong poseduje um i nastoji da razume zdrav razum koji podučavaju ljudi. Ona razlikuje dobro od zla, iznosi svoje stavove u raznim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost", navodi se u video snimku Instituta.

Naučnici sa Instituta su prošle godine predložili Tong test, sofisticirani test koji se sastoji od skoro 150 pitanja, na osnovu kojih bi trebalo zaključiti sofisticiranost modela veštačke inteligencije. Kroz pet merljivih dimenzija (vizija, jezik, kognicija, emocije i učenje), kao i društvene i grupne vrednosti, test treba da utvrdi koliko je određeni model blizak opštoj veštačkoj inteligenciji.

"Da bismo napredovali ka opštoj veštačkoj inteligenciji, potrebno je da stvorimo entitete koji mogu da razumeju stvarni svet i poseduju širok spektar veština", primetio je Žu, dodajući da se nada da bi Tong Tong mogao biti prvi korak u tom pravcu.

Izvor: www.kurir.rs

Možda te još zanima:

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo