...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Suba u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

23.11.2022.

Proteklog vikenda otvorena je interaktivna izložba “Suba Soba” u Kreativnom distriktu, koja je posvećena pioniru elektronske muzike u Juguslaviji - Mitru Subotiću Subi, poznatijem pod imenom Rex Ilusivii (sa lat. Kralj iluzija). Izložba će biti otvorena do subote 26. novembra, a ulaz je besplatan.

.

Mitar Subotić Suba, rođen u Novom Sadu 1961. godine, nakon završene Akademije umetnosti počinje da se zanima elektronsku muziku. Kako je i sam govorio, njegov koncept se zasnivao na muzici britanskog kompozitora Brajana Inoa, ali razlika je bila u tome što je Suba tragao za muzikom koja budi halucinacije. Njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik, muzičar Ivan Fece Firči kaže da se sa Subinim likom najbolje upoznaje kroz njegova dela.

"Ova izložba pokazuje jedan mali deo dokumentarne arhive i građe koja je ostala iza njega, koju su sačuvali njegova majka i prijatelji. Uključujući opremu, fotografije, blok, sve što je on koristio, a bilo je u Novom Sadu. To će sve biti sedam dana u postavci, kako bi ljudi mogli bolje da se upoznaju s njim. Najbolje bi bilo da poslušate muziku koju je radio. U našim okvirima je poznat kao neko ko je sarađivao sa Ekatarinom Velikom, bio je producent mnogih dela ovog benda. U Brazilu se takođe proslavio kao producent velikih imena. Njegovo poslednje delo nosi naziv 'Sao Paulo Confessions'. Trideset godina sam živeo u Njujorku i mogu da potvrdim da se i dan danas aktivno sluša. To je jedan neverovatno dobar album, koji je bezvremenski i koji će se još dugo slušati. Ponavljam, najbolje bi bilo da se sa Mitrom Subotićem Subom upoznate kroz njegovu muziku", kaže Firči.

 firci png

Suba je tokom svoje karijere producirao i sarađivao sa mnogim bendovima koji su ostavili pečat na jugoslovensku muziku. Pored Ekatarine Velike, producirao je albume i pesme bendova Haustor, Obojeni program, La Strada i mnoge druge. Član Udruženja za promociju savremene muzičke umetnosti "Nove uši" Rajko Božić prisetio se svog prvog susreta sa Subom i njegovom muzikom.

"Moj prvi susret sa Subom bio je u ranim tinejdžerskim danima. Pojavilo se u štampi i po zidovima to neko čudno ime Rex Ilusivii, a zatim i u emisijama Radio Novog Sada, koji smo tada svi slušali. Pojavila se neka drugačija, nova muzika, koja je nama zvučala kao nešto iz budućnosti. Imao sam tu sreću da budem na jednom od njegovih ranih koncerata u Srpskom narodnom pozorištu, koji su tada izgledali potpuno drugačije, zato što nisu imali dramaturgiju rok koncerata na koje smo navikli. Vi biste došli tamo, pod nekim zanimljivim osvetljenjem je bila gomila aparata, neki čovek bi izašao i počeo nešto da radi. Mi smo svi mislili da je to tonac ili tehničar, da bi u nekom momentu kada je muzika ozbiljnije krenula mi shvatili da je to u stvari Rex i da je koncert već u toku. To je sve izgledalo kao neka naučna fantastika", priseća se Rajko.

Njegovo, neki bi rekli i najpoznatije, delo "The Dreambird" nastalo je 1988. godine u saradnji sa multimedijalnim umetnikom Goranom Vejvodom. Tokom boravka na Madagaskaru, Suba je zabeležio umirujuće zvuke ptica, te su sve to upotpunili zvucima klavijature. Pored ovog albuma, između ostalog izdao je i albume "In the Moon Cage", "Angel’s Breath", "Disillusioned" i "Sao Paulo Confessions".

suba soba png

"Volim da kažem da mislim da je on širio ovaj grad i u prostor i u vreme, jer je povezao našu kulturu sa tako dalekim kulturama, kao što je brazilska. Njegova razmišljanja i istraživanja su zaista išla u budućnost", ističe Rajko.

Početkom devedesetih, Suba napušta Jugoslaviju i odlazi u daleki Brazil, gde na vrhuncu karijere gubi život usled požara u studiju, pokušavajući da spasi trake. Volonter na festivalu, Stanislav Malin gleda na njegovo stvaralaštvo kao vanvremensko.

"Ova godina je pri kraju, godina u kojoj je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture. Obeležilo je mnogo lepih i zanimljivih događaja, izložbi, koncerata. I evo sada kada se bližimo kraju, možemo da se prisetimo Subinog lika i dela, koji je zaista veliki i značajan. Pogotovo je značajan van granica naše države, a to će pokazati gosti iz Brazila, koji će u narednim danima biti ovde i održati koncerte. Ovde su sada prisutni pripadnici starije generacije, koji su sa njim odrastali, školovali se. Mislim da je lepo i značajno, da i mi, kao nešto mlađi Subini sugrađani, budemo ovde. Treba da pokažemo koliko je njegova muzika vanvremenska. Trenutno u ovim vremenima, zbog raznih uticaja drugih muzika koje su sada mainstream, ovo je gurnuto u neki zapećak. Potrudimo se da pokažemo da je ova muzika zaista bila kvalitetna tada, a i danas, jer odskače od mnogo čega što imamo, na žalost, servirano", zaključuje Stanislav.

agenda png

Instalacija "Suba Soba" organizuje se u okviru finala Evropske prestonice kulture i programskog luka Druga? Evropa. Pored izložbe, posetioce očekuje i promocija albuma, slušanje muzike, mnogobrojne radionice, razgovori i koncerti koji slikovito opisuju život umetnika Mitra Subotića Sube.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ko je bio Suba i zašto nam je važno da znate?

Svaki ozbiljan grad vodi računa o svojim herojima, zaslužnim građanima, sportistima, umetnicima, ljudima koji su svoja dela utkali u izgradnju…

.

Ko je bio Suba i zašto nam je važno da znate?

Svaki ozbiljan grad vodi računa o svojim herojima, zaslužnim građanima, sportistima, umetnicima, ljudima koji su svoja dela utkali u izgradnju…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo