...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Zlatne godine američkog stripa kao inspiracija za "Gvozdene proletere"

30.09.2024.

Andrija Vujošević je strip autor i izdavač iz Crne Gore, koji je u svojim radovima uspeo da spoji zlatne godine američkog ratnog stripa sa pričama iz narodnooslobodilačke borbe. Za sebe kaže da je zaljubljenik u strip od malih nogu, te da su mu čitanje i crtanje stripova došli prirodno.

.

Na Hercegnovskom strip festivalu predstavio je izdavaštvo u Crnoj Gori i Vintart strip fanzin.

"Moja generacija imala je slično detinjstvo jer su naši roditelji bili ljubitelji stripova. Uvek su tu bili Zagor, Konan, Bonelijevi junaci, Asteriks i Obeliks. Malo francuske, malo italijanske škole, američki stripovi... Bukvalno smo stasavali uz strip, pa smo i sami počeli da crtamo. Za nas je bilo sasvim normalno voleti i crtati stripove", kaže Andrija.

Prema njegovim rečima, stripovi su početkom dvehiljaditih počeli da se vraćaju u naše živote kroz holivudske filmove, što je trend koji traje već više od dve decenije. Kada je odlučio da se posveti crtanju stripova, prisetio se svojih najvećih uzora.

"Iz ljubavi prema autorima kao što su Frenk Miler, Majk Minjola i Aleks Tot. Volim crno-beli strip, minimalizam. Po meni je to pravi jezik stripa, a vezivao sam se za njega, iako nisam u početku znao zašto. Oduvek sam voleo 'Modesti Blejz' i 'Torpedo', a tek kasnije sam shvatio da je to toliko dobro jer je jednostavno i upečatljivo. Moderni stripovi, puni boje, su lepi, ali ne ostavljaju na mene toliki utisak", objašnjava Andrija.

proleteri2

U međuvremenu je osmislio svoj strip serijal pod nazivom "Gvozdeni proleteri".

"Godinama sam taj strip crtao kao hobi. Jedne godine sam se povezao s Jovanom Subotićem sa Hercegnovskog strip festivala. On je bio oduševljen i omogućio mi da na njihovom festivalu napravim izložbu", kaže Andrija.

Strip je tada naišao na odličan prijem, pa je odlučio da se njime bavi profesionalno.

"Hteo sam da to bude nešto poput 'Golden age' stripova, iz perioda od tridesetih do pedesetih godina prošlog veka, kao kod Supermena i Betmena. Ti stripovi, poput Kapetana Amerike, bili su deo ratne propagande tokom Drugog svetskog rata, a kasnije su evoluirali. Razmišljao sam o tome kako mi nemamo ništa slično. U posleratnom periodu imali smo stripove iz narodnooslobodilačke borbe, ali su oni uglavnom bili istorijski", kaže Andrija.

Želeo je da napravi kombinaciju superheroja i narodnooslobodilačke borbe, i tako su nastali "Gvozdeni proleteri". To je, prema Andrijinim rečima, spoj američkog propagandnog stripa i priča iz NOB-a.

"Ima tu i komičnih elemenata, ali nisam želeo da bude satira. To je paralelna dimenzija u odnosu na našu, i u toj dimenziji postoje stripovi tog tipa", objašnjava Andrija.

proleteri1

Dodaje da mu je antifašizam važna komponenta, kako u životu, tako i u umetnosti.

"To je nešto što vučemo iz kuće. Nama je antifašizam usađen kao vrednost. NOB je deo naše istorije. Moj deda i dalje za sebe kaže da je anarho-komunista i svi smo u tom duhu odgajani", kaže Andrija.

Da bi izdavao svoje stripove, osnovao je izdavačku kuću, što se ubrzo pretvorilo u ozbiljniji poduhvat.

"Nije bilo nikoga u Crnoj Gori ko se bavio takvim izdavaštvom. Na strip festivalu u Baru, koji sam tada organizovao, pozvao sam nekoliko crnogorskih strip autora, ali se ispostavilo da neki od njih nisu imali šta da izlože jer su objavljivali radove u magazinima iz BiH ili Hrvatske. Onda sam odlučio da odštampam njihove stripove, kako bismo imali šta da izložimo na festivalu. Tu su bili Miodrag Spasojević, Đorđe Kamenarević, moj brat i ja", objašnjava Vujošević.

Sada je odlučio da objavi prvu crnogorsku mangu, koju pripremaju Silva i Sara Dervanović.

"Prvi put kad sam video njihove radove, bio sam oduševljen. Iznenadilo me je što još niko nije objavio njihove radove, s obzirom na njihov talenat. Čim završe, štampaćemo njihov strip po svim manga pravilima", najavljuje Andrija.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Crna Željka: tinejdž horor Marka Dješke

"Crna Željka" je novi strip Marka Dješke, koji je ovog septembra stigao do ljubitelja devete umetnosti, prvo u Crnoj Gori,…

.

Sara i Silva stvaraju prvu crnogorsku mangu

Sara i Silva Dervanović, mlade strip autorke iz Podgorice, bile su gošće ovogodišnjeg Hercegnovskog strip festivala. Iako su na početku…

.

Saradnja subotičkih i vršačkih strip autora: Od granice do granice

U Subotici je, u prostoru Hardwired, trenutno otvorena izložba stripova i fanzina "Od granice do granice". Izložbu realizuje TV Krpelj…

.

Strip umetnik Luka Cakić sprema superheroja iz NOB-a

Luka Cakić je mladi Podgoričanin koji se stripom bavi već godinama. Sve je počelo talentom i ilustracijama nastalim iz hobija,…

.

Crna Željka: tinejdž horor Marka Dješke

"Crna Željka" je novi strip Marka Dješke, koji je ovog septembra stigao do ljubitelja devete umetnosti, prvo u Crnoj Gori,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo