.
Trenutno
Music mix
Kultura / Strip

Vredi pročitati: Manu Larcenet "Svagdanja borba"

16.01.2017.

Hrvatski kantautor Matija Habijanec koji nastupa pod imenom The Marshmallow Notebooks bio je naš gost prošle nedelje i tom prilikom vam preporučio da pročitate strip "Svagdanja borba" Manua Larceneta.

.

"Svagdanja borba" Manua Larceneta je priča je o savremenom čoveku u savremenom svetu, mladom fotografu Marku koji je upao u životnu i kreativnu krizu. Nezadovoljan svojim radom, opterećen poreklom i odnosom s roditeljima, nalazi se u teskobnoj situaciji i izlaz pronalazi u selidbi u provinciju. Matija kaže da je ovo delo, vrlo jednostavno – sve.

larcenet2 jpg

"Svagdanja borba je sve. U ovom stripu je apsolutno sve što je meni osobno bitno. Tu ima međuljudskih odnosa, umjetnosti, politike, društva, mnogo suza i smeha, obitelji, dece... Ali i droge, rokenrola i panka", objašnjava Matija.

Manu Larcenet je jedan od najistaknutijih predstavnika revolucionarnog novog talasa strip autora koji su francuskom stripu udahnuli dašak svežine, uzbudljivosti i aktuelnosti. "Svagdanja borba" je njegovo najznačajnije i najpoznatije delo, a ujedno je dobitnik Grand Prix festivala u Angoulemeu. Sa ovim stripom je lako poistovetiti se, bar prema Matijinim rečima.

"Ja sam se mogao vrlo uspešno indetificirati sa Manuom i sa ovim njegovim skoro pa autobiografskim delom", kaže Matija.

"Svagdanja borba" još uvek nije prevedena kod nas, ali dok se to ne desi, poslužiće vam izdanje hrvatske izdavačke kuće Fibra.

larcenet3 jpg

Uživajte u čitanju!

S.B.

.
Pre više od deset godina u Srbiji se pojavila izdavačka kuća "Veseli četvrtak" koja je strip posle preduge pauze ponovo vratila…
.
Inspirativne ilustracije/radove Sonje Bajić upoznali smo kroz njen blog "Kakva ženska". Ove godine, konačno nam se ukazala prilika…
.
Francuski institut u Srbiji poverio je mladoj i izuzetno talentovanoj strip autorki Jani Adamović da koncipira izložbu pod imenom…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Koliko institucije u Srbiji rade u interesu građana?