...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Upoznajte belgijski strip

23.08.2021.

Pored različitih izložbi, predstava i performansa koji će biti održani od 2. do 5. septembra u sklopu Kaleidoskopa kulture, novosadska publika videće i izložbu "Stripom kroz Belgiju" koja će biti otvorena 4. septembra u Kulturnoj stanici Liman. Od rubova Ardena do multikulturalne i dinamične prestonice, ova izložba otkriće publici Belgiju kroz devetu umetnost, po kojoj je poznata u celom svetu, najavljuju organizatori.

.

Priče nekoliko generacija autora i autorki približiće ljubiteljima stripa značajne istorijske događaje, poznate gradove i spomenike, pejzaže i kulturne tradicije. Trideset izabranih reprodukcija strip tabli ilustruju raznolikost strip albuma i njihovih autora, žanrova, stilova, epoha, ali i bogatstvo regiona.

Belgija je u svetu poznata po čuvenim gradovima i spomenicima, jeziku i kulturnoj tradiciji. Kao zemlja koja neguje strip kao žanr, sa velikim brojem izdavača komičnih stripova, ilustratora i tekstopisaca, Belgija je  inspirisala mnoge autore. 

Na izložbi "Stripom kroz Belgiju" publika će videti izdanja nekoliko generacija pisaca i ilustratora, kao što su Frankin, Didje Komes, Tiber, Serve, Mero, Mark Slin, Olivije Šrauven i Breht Evens, koji su na ovaj način odali počast svojoj otadžbini, polažući pravo na deo njenog nasleđa. 

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo