...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Kultura / Strip

U potrazi za Vamovom zemljom

29.03.2021.

Ako se kojim slučajem odlučite da otkrivate evropsku mitologiju, pa čak i kroz društveno ili socijalno-političku prizmu – to ne mora nužno da bude mit ili legenda na koju ste nailazili puno puta. One ne umanjuju potreban značaj i magiju koja na tren razbija našu svakodnevicu, sazdanu od raznoraznih protokola i životnih zavaravanja. Ipak, velike priče nas čekaju ako uđemo na mala vrata.

.

Tu stoji i VAM – epska vizuelno-tekstualna impresija koja u sebi nosi spoj dveju vizija nastalih na sličnom tlu. Dečačke impresije Igora Kordeja samo su prudužena nit onoga što je u svojoj naučno-fantastičnoj knjizi "Legende Vamove zemlje" stvorio rumunski pisac Vladimir Kolin koji se posle perioda revolucionarnog entuzijazma, od sredine četrdesetih do sredine pedesetih, udaljio od socijalističkog realizma i svoju istinsku vokaciju našao u naučnoj fantastici i legendama. Zapravo, može se zaključiti kako je Kolin metaforično tragao za Kordejem i obrnuto, kako bi se ovo fantastično putovanje upotpunilo na jedan zaista maestralan način.

vam123 jpg

Svoju prvobitnu i možda ubedjiviju verziju Vama, u crno belom ugođaju, Kordej je stvarao u periodu od 1983. do 1986. za vreme dok je bio zaposlen u novosadskom Marketprintu. Tako, potpuno oslobođen ikakve uređivačke politike, on se slobodno upušta u vizije koje je godinama tesao i oblikovao ih do savršenstva.

Može se slobodno reći da je Kordej tada izvajao svoje životno delo. Njegov je heroj od alabastera koji stamen sija u tami. Od istog materijala pravljeni su i sanduci egipatskih mumija, stari Grci su njime oblagali zidove, a Igor Kordej je potezima svoje olovke tesao Vamovu kožu do punog sjaja.

Kako to inače i biva u velikim delima, u centru priče, u ovom slučaju kosmosa, stoji hrabri Vam koji svoju hrabrost zaslužuje suprostavljajući se nikom drugom nego bogovima koje odbija da priznaje. Arhineprijatelj je vrhovni bog Ormag a ovu hijerarhijsku paralelu u modernom stripu možemo, recimo, naći kroz odnos srebrnog letača i Galaktikusa. Odnos crno-belih valera u stripu daje potrebnu noir atmosferu, koja nas najpre uvlači u teskobu, da bi nam samo trenutak kasnije donela osećaj slobode. Kada odmaknemo ugao posmatranja od klasičnog mita, Vamova priča nam se nudi i kao aktuelni manifest protiv svakog oblika političkog zastrašivanja nad pojedincem, smelost da se život ne proživi poput uplašenog miša. 

Ako postoji neka epska Liga Pravde, u njoj su sigurno rame uz rame Vam i Konan, svako sa svojim bogom na suprotnoj strani. Vam je 1985. osvanuo u časopisu Stripoteka, da bi se tri godine kasnije u Francuskoj pojavilo trotomno kolorizovano izdanje. Tu je i ultimativno Fibrino (Hrvatska) izdanje, takođe u boji iz 2010. Ipak, odnos tame i svetlosti, kao i njihova neprekidna borba i dalje nam izvlače uzdah dok Vama otkrivamo kroz crno bele krvotoke vatrenog srca.

D. M.

Možda te još zanima:

.

Snima se Renfield: Nikolas Kejdž kao Drakula

Nikolas Kejdž će tumačiti ulogu Drakule u novom Univerzalovom filmu "Renfield".

.

Aplikacije koje vam pomažu da ne potrošite više nego što imate

Veliki problem platnih kartica je što se često zanesemo. Nismo svesni koliko novca zapravo nemamo, pa se dešava da potrošimo…

.

Šta sve Gugl zna o vama?

Kada koristite Google sklapate posao, piše Independent. U zamenu za besplatno korišćenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili…

.

inkHunter vam pomaže pri odabiru tetovaže

Ukoliko ste razmišljali da se istetovirate, sada imate alatku koja vam može pomoći pri odaberu tetovaže. Ink hunter korisnicima daje mogućnost…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo