...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Strip

Supermenov romantični kraj

21.12.2020.

Kada razmišljam o Supermenu, poslednjem sinu Kriptona i čoveku budućnosti, uvek mi u glavi zazvoni ona ključna razlika između njega i mračne strane DC-jevog panteona superheroja – Betmena. Dok je Mračni princ opsednut osvetom, kontrolom i besom, Supermen je neko ko nam od samog početka donosi nadu, on je borac za bolji svet, dobri skaut čovečanstva. Ta karakteristika znatno otežava piscima da ga povedu u nepoznate teritorije. Jer, lako je kopati po opsesiji i besu, ali dobrota nikada nije bila karakteristika zbog koje neko kupuje stripove.

.

Pisac Grant Morison je početkom 2000. godine dobio zadatak da za DC stvori novi serijal All-Star (kod nas ga je izdao Darkwood kao "Supermen među zvezdama") koji bi Supermena trebalo da rastavi na atome i pročita samu srž njegovog postojanja. On je, zajedno sa sjajnim crtačem Frenkom Kvitelijem, stvorio seriju koja je toliko odudarala od ostatka sage o Supermenu da se i danas smatra najboljim izletom van utabanog Kal Elovog sveta, koji pratimo još od početka prošlog veka.

Priča ide ovako: tokom eksperimenta, dr Lea Kvintuma i njegov tim napada Parazit po nalogu Leksa Lutora. Supermen uspeva da spase naučnike, ali taj podvig dolazi sa strašnom cenom. Ćelije Supermena su toliko napunjene energijom da ga je to načinilo moćnijim nego ikad, ali mu je, na drugoj strani život smanjilo na svega jednu godinu. Tačno 365 dana ostalo je Klarku Kentu da da pozavršava svoje poslove ne bi li pripremio Zemlju za budućnost bez Supermana.

supermen1 jpg

Svoje poslednje dane Supermen provodi prolazeći kroz dvanaest podviga. On se sukobljava sa Vremejedom, ostaje zatočen u bizarnom svetu Podsvemirja, pokušava da prevari smrt. Avanture kroz koje prolazi dovoljno su bizarne da su fanovi konačno dobili dozu iščašenosti.

Morison ovde ukršta moćnog Kriptonijanca sa zemaljskim Klarkom Kentom na dirljivo suptilan način. Sve je tu: beskrajna humanost Klarka Kenta koji se miri sa svojim skorim krajem dok, kao Supermen pokušava da popravi šta se popraviti da, ne bi li čovečanstvo ostavio u makar malo boljem stanju nego što ga je zatekao padom na farmu u Kanzasu.

Ipak, posmatranje Klarka kako se sprema za kraj je u isto vreme i potresno i inspirativno.

superman3 jpg

Ovaj strip fanovima nudi malo drugačiji crtež. Ilustrator Frank Kviteli, svojim jedinstvenim stilom veoma lepo dočarava ono što Morison napiše, iako bi se tu moglo naći i nešto zamerki na izgled sporednih likova, različit crtački tretman Supermena i Klarka Kenta, ali to ni izbliza nije problem koji bi nekoga mogao da odbije od ovog stripa.

Ako tragamo za idealnim krajem jednog superheroja, "Supermen među zvezdama" je veoma blizu tome. I da sutra u DC-ju odluče da završe sa njime, ja, kao Supermenov fan, imao bih zadovoljavajuću posednju epizodu. A siguran sam da nisam jedini koji to oseća.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo