...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Kultura / Strip

Stripopolis - poslastica za stripofile

21.05.2015.

Zrenjaninac Branko Đukić uspeo je da objedini strip umetnike i njihove radove iz celog sveta na jednom mestu. Tako je nastao jedan od najzanimljivijih strip magazina danas, Stripopolis, koji je u rangu sa najboljim primercima iz osamdesetih godina prošlog veka.

.

Zrenjaninski strip umetnik i veliki entuzijasta predstavio je u kafe galeriji Izba u Novom Sadu magazin "Stripopolis", jedinstveni žurnal svetskog nezavisnog stripa. Kako je naglasio, u strip je zaljubljen od klinačkih dana te je svoju ljubav želeo da prenese u nešto opipljivo i konkretno.

"Kontaktirao sam autore širom sveta, neke sam znao, neke ne, a svi su donirali stripove za ovaj magazin. Želeo sam da magazin podseća na najbolja izdanja osamdesetih godina, kako bi starije generacije podsetio na mladost. Takođe, vrlo je moderno dizajniran i mislim da može da privuče mlade čitaoce", kaže Đukić.

strip2 jpg

Do sada je izašlo šest svezaka Stripopolisa, a u izradi je i sedma. Branko kaže da je časopis naišao na dobar prijem kod nas.

"Nisam očekivao komercijalni uspeh Stripopolisa, ali kako vreme odmiče nailazi na sve bolji prijem čitalaca. To vidim po prodaji, pismima koje dobijam i promocijama na koje odlazim. Publika je malobrojna kao i u svetu. No, u odnosu na 2008. kada smo počeli, publika se uvećala," kaže sagovornik O radija.

Strip artisti širom sveta doniraju svoje radove ne bi li se pojavili u zrenjaninskom Stripopolisu i oduševljeni su dizajnom kada dobiju primerak. Što se autora tiče, Branko kaže da ima veoma zanimljivih strip škola, ali da ga je jedna naročito oduševila.

strip1 jpg

"Kada sam završio Akademiju, likovnost mi je bila jako važna. Možda mi se zbog toga sada najviše sviđaju autori iz Argentine i Brazila i njihovi radovi. Tu su i neki američki autori čiji stripovi nisu komercijalni, a ljudi ne znaju za njih i ne znaju koliko su dobri," kaže Đukić.

Autori koji šalju svoje stripove neretko su oduševljeni kvalitetom Stripopolisa. Đukić kaže kako uglavnom očekuju nekakvu lošu roto štampu, a onda se iznenade punim kolorom i štampom na kunstdruku. 

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo