...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Spoj koraka i olovke

11.10.2021.

Ako postoji idealan filmski scenario napravljen po stripovskom predlošku, onda je to priča "Polina" francuskog autora Bastijena Vivea. Strip se pojavio pre tačno deset godina, dok je film, u režiji Valerije Miler, doživeo svoju premijeru 2016. 

.

Svojim retro crtežom, uz minimalnu toniranost i jasnu karakterizaciju likova, ovaj strip nam donosi i prepoznatljvi, francuski osećaj za naraciju koji nikada ne ispušta svoju nit, čineći je tako nepredvidivo vidljivom. Kao devojčicu, Polinu Oulinov poznati profesor baleta Boinski uzima za posebnu učenicu. U pitanju je veoma zahtevan čovek koji odbija da prilagodi svoje standarde talentima učenika, dok Polina mora puno da se potrudi i prinese velike žrtve kako bi postigla i dostigla nivo za koji Boinski oseća da ima talenat. Kada konačno diplomira i bude primljena u pozorišnu školu, Polina otkriva da je učiteljev pogled na balet samo jedan od mnogih, a da se ona ipak ne može uklopiti u njegovu viziju tj. pravila umetničkog života. Ubrzo beži i napušta Rusiju, kako bi se u Berlinu posvetila studijama drame. Zajedno sa svojim prijateljima/istomišljenicima stvara novi pozorišni izraz i tako osvaja svet.

p2 jpg

Naravno, ovo je samo jedan mali deo kompleksne priče, kao što je i balet kompleksna igra bez kraja, igra puna skrivenih pokreta za koje nam treba istančana pažnja. Ljubavno-platonski odnos na relaciji učitelj/učenik, Vive dočarava na vrlo sofisticiran način, bez prelaska u neke neobjašnjive konotacije. Odnos ljudi kao što je ovaj često je zastupljen u njegovim stripovima, dok strukturu naracije sigurno malo crpi i iz francuske kinematografije "svakodnevnog" filma.

p3 jpg

Takva je i Polina, jedna obično-neobična devojka sa istim takvim snovima koji će je odvesti do najvećih svetski sala. Svetla reflektora ipak ne mogu da zasenče ljubav koja se u njenom životu pojavljuje suptilno, po malo naručeno, ali bez igrokaza. Jer, kada nema uigrane koreografije, van školskih pravila, svaki korak će vas odvesti na jednu neistraženu stranu života. Ovaj storibord strip koji slavi desetogodišnjicu izlaska, po svom filmskom jeziku mogli su da režiraju i velikani pokreta Sinema d luk (Cinema Du Look): Žan Žak Žene, Žan Žak Beinek, Luk Beson ili već neki drugi sanjar istinske filmske priče. Kako god bilo, ovaj strip je sada u Polininim mladim godinama. 

U nastavku pogledajte trejler za film "Polina":

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Minight Mass: Horor koji provocira veru dobrim pitanjima

Majk Flenigan, scenarista i režiser poznat po hororu "The Haunting of Hill House" dugo se mučio da pred publiku iznese…

.

Kraj "La Casa de Papel" sve bliži

Drugi i finalni deo pete sezone popularne serije izlazi 3. decembra, a Netfliks je nedavno objavio i tizer za veliko…

.

Umetničke radionice za mlade

Umetnički kursevi "Art Kvart – Start!" namenjeni su mladim ljudima uzrasta od 15 do 20 godina, a sastoje se od…

.

"Vrisak" po peti put

Peti nastavak u horor franšizi "Vrisak" naći će svoje mesto na bioskopskom repertoaru u januaru 2022. godine.

.

Arči Jejts ovog novembra ostaje "Sam u kući"

Serijal "Sam u kući" ima već pet nastavaka, iako većina, sa razlogom, pamti samo prva dva sa Makoli Kalkinom. Da…

.

Pozorišne radionice za mlade u KCNS-u

Kulturni centar Novog Sada ponovo organizuje pozorišne radionice za mlade na temu "Kako nastaje predstava". 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo