...
TRENUTNO20:00 - 21:00RetroTips

Kultura / Strip

Ptica vremena i lekcija o nostalgiji

12.10.2020.

"... Od kako se princezin život ugasio, on više nije isti... Kao da mu neka čudna bolest razdire srce... A tu su ta putovanja... Ti dugi dani posle kojih se vraća iscrpljen... Čini se da je našao nekog samotnjaka negde... PRIJATELJA... Jedinstvena je ta bolest, brate... Samo ’ljudi’ od nje boluju... I zove se NOSTALGIJA."

.

Ovim citatom završava maestralna strip saga o prestarelom vitezu Bragonu i mladoj seksipilnoj Pelisi, "U potrazi za pticom vremena" i predstavlja znak uzvika na priču koja čitavim svojim tokom odiše upravo nostalgijom i melanholijom.

Strip je nastao sredinom osamdesetih godina iz pera scenariste Serž le Tandra i crtača Režisa Loazela, kao serijal epske fantastike prvobitno objavljivan u časopisu Šarli Mensuel. Stekao je svetsku slavu i prodat je brojnim magazinima, a među njima i "Stripoteci" koja je jugoslovensku publiku upoznala sa ovom čarobnom pričom koja danas ima kultni status među stripofilima. "Stripoteka" je osnovnu priču, znanu još i kao "Ratnici Akbara", kao i one koje su joj prethodili, uspela da objavi u 17 brojeva, koje i danas možete naći na raznim kupoprodajnim sajtovima.

Autori su izvornu priču završili 1987. godine, ali su avanture koje joj prethode, objavljivali od 1998. sve do ove godine kada je izašla sveska pod nazivom "Kryl".

ptica1 jpg

"U potrazi za pticom vremena" je, dakle epska strip-novela smeštena u nadasve maštoviti svet Akbar. Princeza i čarobnica Mara, šalje ćerku Pelisu da namoli, nekada slavnog i nadaleko čuvenog, a danas ostarelog i melanholičnog viteza Bragona. Njih dvoje imaju zadatak da pronađu jaje mitske ptice koja može da izokrene vremenski tok, što je potrebno ne bi li u se u zarobljeništvu zadržao zli bog Ramor koji, samim svojim postojanjem, preti egzistenciji čitavog sveta. Bragon je, valja i to znati, nekada bio Marin ljubavnik, potpuno je uveren da je Pelisa njihova ćerka, zbog čega prihvata da pođe u avanturu i uz pomoć nekadašnjeg učenika Bulroga, te misterioznog Neznanca otpočinje spašavanje Akbara.

Kako god razmišljali o ovoj grafičkoj noveli, neverovatna maštovitost je uvek među prvim osobinama koje možemo prikačiti njenim autorima. Le Tandr i Loazel su osmislili potpuno originalnu, ni u kakvom znanom mitu utemeljenu priču, ispreplitanu sporednim radnjama koje čitalac mora veoma pomno da prati, ne bi li kompletirao čitavu sliku o kompleksnom svetu sa još kompleksnijim odnosima.

Oni su, osim narativno, stvorili i vizuelno uzbudljivo delo sa čijom superiornošću može da se meri malo koje delo sličnog žanra. Svaka sličica, pa naposle i tabla, prosto prosipaju bujni svet na čitaoca. Svako biće ili biljka, svaka građevina ili naprava osmišljeni su posebno i uklopljeni u slike koje zahtevaju mnogo pažnje i volje da se otkrivaju sitni detalji. Time smo, kao čitaoci, naterani da se scenama iznova vraćamo, čak i kada smo glavnu nit radnje odavno savladali.

ptica3 jpg

"U potrazi sa pticom vremena" je jedan od retkih stripova koji je, umesto svemoćnih heroja, etički ispravnih postupaka, doneo junake čije je vreme davno prošlo, a u prvi plan stavio njihov nostalgični karakter. Nemojte to shvatiti pogrešno, junaci u ovom stripu prepuni su hrabrosti i snage, ali će svoju potragu ipak završiti upravo zahvaljujući takvim svojim karakterima i osećaju ljubavi koja je nevidljiva poveznica ove priče.

Takođe, Bragon i družina uspevaju da spasu Akbar, ali je starom i umornom vitezu, umesto nagrade dodeljeno ludilo i usamljenost, te saznanje da je pred sam kraj svog života bio samo deo manipulativnog plana, jednako poludele čarobnice.

Osim "Stripoteke" ovaj strip je pre nekoliko godina izdala hrvatska "Fibra", a krajem septembra to je, za srpsko tržište, učinila novosadska "Čarobna knjiga" uz sjajan dodatak prvobitne verzije stripa u crno-beloj tehnici. Ako se ikada zaželite kvalitetnog stripa iz bogate franscuske škole, "U potrazi za pticom vremena" je remek-delo kojem ćete se vraćati godinama iznova.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo