...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Prvi broj "Vojvođanskog stripa"!

02.09.2015.

Promocija prvog broja časopisa "Vojvođanski strip" biće održana u Crnoj ovci (Kralja Aleksandra 10) u četvrtak 3. septembra u 20.30 sati.

.

Prvi broj donosi, nakon 30 godina, dve epizode partizanskog vesterna "Poručnika Tare", i to povodom sedamdeset godina pobede nad fašizmom! Tu su i intervju sa Aleksandrom Zografom i njegov strip "Dopisnica iz Pančeva", do sada neobjavljena epizoda Maslijevog "Detektiva Lakonogića", "Krampija" Dušana Vukojeva i Petra Meseldžije, strip "Propuzilište" Franje Strake, strip Zlatka Milenkovića "Poslednja linija odbrane", kao i mnogi drugi.

Premijerno će biti objavljeni i stripovi "Dobrovoljac" Predraga Đurića, Marinka Lebovića i Mikice Ivanovića, kao i strip "A san šta je?" Predraga Đurića i Mikice Ivanovića.

"Posetioci će moći da se upoznaju sa našim magazinom, kupe ga, prelistaju i razgovaraju sa autorima. Ispostavilo se da je Novi Sad vodeći stripski centar na području bivše Jugoslavije, međutim u medijima je mnogo skromniji od drugih gradova", kaže za O radio strip autor Predrag Đurić.

U "Vojvođanskom stripu" piše i koliko se kojih stripova objavljuje i gde, ko je od 57 izdavača objavio najviše izdanja, koji izdavači daju najviše podrške domaćem stripu, a tu je i pregled strip dešavanja u regionu.

stripnaslovna jpg

U prvom broju objavljeni su i svi prvonagrađeni stripovi nedavno završenog konkursa izdavačke kuće Rosenkrantz – "Autizam za početnike" Đorđa Milovića i "Čudesni dar gospodina Arsentijevića" Nenada Pejčića i Igora Krstića.

Naredno strip dešavanje biće izložba strip tabli objavljivanih u Vojvodini između dva svetska rata 10. septembra u Muzeju savremene umetnosti, pa Novosadski strip vikend 11. i 12. septembra u Fabrici.

S.B. V.K. J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo