...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Strip

Prljava vanzemaljska metalika bez srca

02.11.2020.

Kada je, pre četiri godine, režiser Tim Miler od Marvela dobio zadatak da ekranizuje besmrtnu antiherojsku jezičaru Dedpula i zaustavi pad interesovanja publike za superherojski filmski žanr, u suparničkom taboru upalila se lampica. 

.

Kuća koja je odnegovala Betmena, Supermena i Čudesnu ženu, već duže vreme krizirala je tražeći način da se priključi u trku koju već godinama vodi Marvel. Samo im je, u suprotnom ćošku ringa, falio plaćenik u crvenom lateksu koji vrca političkom nekorektnošću i zarađuje milijardu dolara, iako se ne preporučuje dečurliji.

Negde u lagumima DC komiksa, neko je dobrano zagrebao po dnu kace i iz nje izvukao antiheroja koji psovkama, lošim vicevima i fantastičnim fizičkim predispozicijama može da se meri sa Dedpulom. Makar u pokušaju da se publici ponudi strip-film za odrasle. Bio je to Lobo, intergalaktički lovac na glave, kojeg su osmislili Rodžer Slifer i Kit Gifen.

Prvi put se pojavio u stripu Omega Men #3 u leto 1983. godine. To je period u kome su muzičkom scenom već uveliko harali hevi metal bendovi, uske kožne pantalone, natapirane duge kose, ofarbana lica, vrišteći vokali i povremena vatra koja suklja iz električne gitare. Svet je bio spreman za jednog strip heroja koji bi izgledao upravo tako. Tvorci su mu dodali nešto bajkerskih elemenata, teške čizme, kožni prsluk i zabavan arsenal oružja i eto nama nečeg što bi domaća publika mogla da prepozna kao nabildovanog Milića Vukašinovića na audiciji za pevača grupe Kiss.

lobo1 jpg

S početka Lobo je bio zlikovac u DC-jevom svetu i trebalo je nekoliko godina da se vrati na scenu nakon što su ga pisci potrošili u tu svrhu. Tek početkom devedesetih vratio se na velika vrata, dobivši sopstveno izdanje, vrcavu parodiju na mračne, ali krhke životne priče o namučenim superherojima kakve su dominirale u Marvelovom svetu.

Publika je prepoznala vic, odmah ga zavolela i Lobo se vinuo u sam DC-jev Panteon gde je stao rame uz rame sa najvećima.

Kit Gifen je jednom rekao kako je, stvarajući Loboa, imao u vidu Panišera i Vulverina, ali je kreirajući svet oko njega uspeo da proizvede veoma nasilnog rmpajliju punog viceva i loših ideja.

Lobo potiče sa planete Zarnije, snažan je kao dvadesetorica ljudi, taman koliko je i izdržljiv. Obožava nasilje možda za nijansu više nego da se obloče bilo kojom vrstom alkohola. Njegovo ime na zarnijanskom znači: "onaj koji vam proždire utrobu i uživa u tome". U njemu je malo pristojnih ljudskih osobina. Veoma je samoživ, tužne ga muke ne dotiču. Poslednji je od svoje vrste jer je, iz fazona i zezanja pobio sve svoje sunarodnike na planeti. Kao i svaki superheroj i Lobo poseduje neki svoj unutrašnji kod časti. Učiniće sve što je obećao, ali ni manje ni više od toga.

U njegovom društvu možemo videti Doga, buldoga koji mu je privržen samo do prve nevolje, u kojoj će bezočno lagati da ga ne poznaje. Tu je i Džonas Glim, još jedan lovac na ucenjene, izvesna Ramona frizerka...

lobo2 jpg

Iako ima svoj serijal, Lobo je često bio gostujući lik u brojnim DC-jevim pričama. Udruživao se i sukobljavao sa Supermenom, sreo se sa Betmenom. Sa Akvamenom se borio, dok je gostovao i zelenom fenjerašu, Čudesnoj ženi i brojnim drugim likovima. Bio je deo zlikovačke klike Samoubilački odred.

Njegove supermoći variraju kod različitih pisaca, tako da je snažan u rasponu od nadčoveka do Supermena. Može da se održi u bez zaštite u svemiru, izdržljiv je gotovo kao Supermen i otporan na metke, iako je mecima u nekim epizodama bio ranjavan.

Lobo se pojavljivao u brojnim animiranim filmovima i u nekoliko serija, ali još nije dobio filmsku verziju. Bilo je reči da će film o njemu režirati Gaj Riči. Međutim, britanski režiser je projekat napustio da bi režirao drugog Šerloka Holmsa. U igru je ušao Greg Pajton koji je trebalo da napiše i scenario, a glavna uloga je trebalo da ode Dvejnu Džonsonu koji se kasnije povukao da bi igrao Crnog Adama.

Poslednja informacija o filmovanju Loboa datira iz 2018. godine kada je Worner Bros. pregovarao sa Majklom Bejom da sedne u režisersku stolicu, ali da ne prekorači budžet od 200 miliona dolara.

U međuvremenu smo dobili pandemiju koja je odložila sve što se odložiti može u svetu filma, pa je i "prljava metalika" Lobo ostao na svojoj planeti sedeći na glavama neprijatelja i pušeći tompus do daljnjeg. Nadam se ne predugo.

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Život koji curi kroz prste poput peska

"Kule od peska" Frederika Petersa i Pjera Oskara Levija (Komiko, Novi Sad) grafička je novela koja ima snagu da čitaoca…

.

Opsesija zvana Maunt Everest

Prvi dvojac koji je uspeo da se uspentra na Maunt Everest 1953. godine činili su novozelandski istraživač Edmund Persival Hilari…

.

Đipijevi luzeri u potrazi za slavom

Đulijano, Stefano, Albert i Aleks četiri su momka koji sanjaju, do sada bezbroj puta nedosanjan (i koji put dosanjan) san…

.

Crno-belo je Drakulin svet

Kada je Brem Stoker 1897. godine na svetlost izbacio jednog od najmračnijih antagonista u književnosti, Grofa Drakulu, čitaoci su bili…

.

Armadilo i milenijalska tragikomika

Uneti svoj svakodnevni život, sve svoje probleme, misli i strepnje u strip, a onda to još učiniti naoko veoma spontanim,…

.

Ep o najpravednijem od svih svetova

“Priroda je svima dala isto obličje I svakoga greje istom toplotom Mi je s razlogom pratimo u tome Kako bismo…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo