...
TRENUTNO20:00 - 21:00RetroTips

Kultura / Strip

Prljava vanzemaljska metalika bez srca

02.11.2020.

Kada je, pre četiri godine, režiser Tim Miler od Marvela dobio zadatak da ekranizuje besmrtnu antiherojsku jezičaru Dedpula i zaustavi pad interesovanja publike za superherojski filmski žanr, u suparničkom taboru upalila se lampica. 

.

Kuća koja je odnegovala Betmena, Supermena i Čudesnu ženu, već duže vreme krizirala je tražeći način da se priključi u trku koju već godinama vodi Marvel. Samo im je, u suprotnom ćošku ringa, falio plaćenik u crvenom lateksu koji vrca političkom nekorektnošću i zarađuje milijardu dolara, iako se ne preporučuje dečurliji.

Negde u lagumima DC komiksa, neko je dobrano zagrebao po dnu kace i iz nje izvukao antiheroja koji psovkama, lošim vicevima i fantastičnim fizičkim predispozicijama može da se meri sa Dedpulom. Makar u pokušaju da se publici ponudi strip-film za odrasle. Bio je to Lobo, intergalaktički lovac na glave, kojeg su osmislili Rodžer Slifer i Kit Gifen.

Prvi put se pojavio u stripu Omega Men #3 u leto 1983. godine. To je period u kome su muzičkom scenom već uveliko harali hevi metal bendovi, uske kožne pantalone, natapirane duge kose, ofarbana lica, vrišteći vokali i povremena vatra koja suklja iz električne gitare. Svet je bio spreman za jednog strip heroja koji bi izgledao upravo tako. Tvorci su mu dodali nešto bajkerskih elemenata, teške čizme, kožni prsluk i zabavan arsenal oružja i eto nama nečeg što bi domaća publika mogla da prepozna kao nabildovanog Milića Vukašinovića na audiciji za pevača grupe Kiss.

lobo1 jpg

S početka Lobo je bio zlikovac u DC-jevom svetu i trebalo je nekoliko godina da se vrati na scenu nakon što su ga pisci potrošili u tu svrhu. Tek početkom devedesetih vratio se na velika vrata, dobivši sopstveno izdanje, vrcavu parodiju na mračne, ali krhke životne priče o namučenim superherojima kakve su dominirale u Marvelovom svetu.

Publika je prepoznala vic, odmah ga zavolela i Lobo se vinuo u sam DC-jev Panteon gde je stao rame uz rame sa najvećima.

Kit Gifen je jednom rekao kako je, stvarajući Loboa, imao u vidu Panišera i Vulverina, ali je kreirajući svet oko njega uspeo da proizvede veoma nasilnog rmpajliju punog viceva i loših ideja.

Lobo potiče sa planete Zarnije, snažan je kao dvadesetorica ljudi, taman koliko je i izdržljiv. Obožava nasilje možda za nijansu više nego da se obloče bilo kojom vrstom alkohola. Njegovo ime na zarnijanskom znači: "onaj koji vam proždire utrobu i uživa u tome". U njemu je malo pristojnih ljudskih osobina. Veoma je samoživ, tužne ga muke ne dotiču. Poslednji je od svoje vrste jer je, iz fazona i zezanja pobio sve svoje sunarodnike na planeti. Kao i svaki superheroj i Lobo poseduje neki svoj unutrašnji kod časti. Učiniće sve što je obećao, ali ni manje ni više od toga.

U njegovom društvu možemo videti Doga, buldoga koji mu je privržen samo do prve nevolje, u kojoj će bezočno lagati da ga ne poznaje. Tu je i Džonas Glim, još jedan lovac na ucenjene, izvesna Ramona frizerka...

lobo2 jpg

Iako ima svoj serijal, Lobo je često bio gostujući lik u brojnim DC-jevim pričama. Udruživao se i sukobljavao sa Supermenom, sreo se sa Betmenom. Sa Akvamenom se borio, dok je gostovao i zelenom fenjerašu, Čudesnoj ženi i brojnim drugim likovima. Bio je deo zlikovačke klike Samoubilački odred.

Njegove supermoći variraju kod različitih pisaca, tako da je snažan u rasponu od nadčoveka do Supermena. Može da se održi u bez zaštite u svemiru, izdržljiv je gotovo kao Supermen i otporan na metke, iako je mecima u nekim epizodama bio ranjavan.

Lobo se pojavljivao u brojnim animiranim filmovima i u nekoliko serija, ali još nije dobio filmsku verziju. Bilo je reči da će film o njemu režirati Gaj Riči. Međutim, britanski režiser je projekat napustio da bi režirao drugog Šerloka Holmsa. U igru je ušao Greg Pajton koji je trebalo da napiše i scenario, a glavna uloga je trebalo da ode Dvejnu Džonsonu koji se kasnije povukao da bi igrao Crnog Adama.

Poslednja informacija o filmovanju Loboa datira iz 2018. godine kada je Worner Bros. pregovarao sa Majklom Bejom da sedne u režisersku stolicu, ali da ne prekorači budžet od 200 miliona dolara.

U međuvremenu smo dobili pandemiju koja je odložila sve što se odložiti može u svetu filma, pa je i "prljava metalika" Lobo ostao na svojoj planeti sedeći na glavama neprijatelja i pušeći tompus do daljnjeg. Nadam se ne predugo.

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Zanosan svet koji proždiru Titani

Sve što je ostalo od čovečanstva spaseno je u gradu okruženom gigantskim zidovima, podignutim u tri koncentrična kruga. Izvan tih…

.

Izletnik u životu i smrti

Bras de Oliva Domingos radi u novinama i piše nekrologe. Za sina čiji je otac nadaleko poznati pisac, takoreći nacionalno…

.

Kad strip pogine na filmu

Filmovanje stripova obeležilo je skoro tri poslednje decenije naših života. Ono što su pedesetih godina prošlog veka bili veliki istorijski…

.

"Bunker fest" za vikend u Eđšegu

Ovogodišnje 16. izdanje "Bunker festa", pod nazivom "Momci iz garaže" biće održano 14. i 15. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg.…

.

Male tajne velikog crvenog đavola

On je crven, brusi rogove kojih se stidi, desna ruka mu je kameni malj jedva nešto mekši od karaktera. Crtač…

.

Vredi pročitati: "Svet se kaže šuma"

Beogradska muzičarka Sana Garić nam ove nedelje preporučuje jedan zaista zaniljiv naslov naučno-fantastičnog žanra. U pitanju je SF novela "Svet…

  • 19:30 Popodne na O radiju
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo