...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Preživljavanje (ni)je dečija igra

21.09.2021.

Strip "Sami" scenarista Fabijana Velmana i crtača Bruna Gocetija pojavio se nedavno u izdanju "Čarobne knjige" u integralnom izdanju i velikom formatu, po uzoru na francuski original. Priča kreće iz veoma zanimljive premise: iz, na početku, nepoznatog razloga, odrasli netragom nestaju, ostaju samo deca, na čija pleća, odjednom pada sav teret opstanka.

.

Nekoliko klinaca različitog uzrasta, jutro nakon nestanka roditelja, formira grupu koju ćemo nadalje pratiti kroz avanture. Oni su sastavljeni bez nekog ozbiljnijeg ključa, baš kao što bi slučajnost i uredila da se tako šta ikada dogodi. Oni čine sve što mogu i znaju ne bi li pronašli odgovore na svoja pitanja, strahove i dileme, a usput i da prežive u svetu koji se lagano pretvara u klasike postutopističkih novela.

Atmosfera pomalo podseća na "The walking dead" s početka serijala, iako je strip "Sami" neuporedivo blažeg tona, no potka je slična. Kako iz početnog šoka novonastalim okolnostima organizovati život, bezbednost, a ipak istražiti svet oko sebe i obezbediti neku vrstu budućnosti.

S obzirom da sve to treba da čine deca, zaplet ima nešto više komičnih delova, ali ni elementi trilera ne izostaju. Ipak, utisak posle čitanja prvog intergala ovog stripa jeste da se radi o svetu kreiranom za čitaoce svih uzrasta.

sami3 jpg

Videli smo u šta dečiji svet može da se pretvori čitajući "Gospodara muva", pa nam i ovaj strup nudi vrlo sličnu perspektivu i sijaset opštih mesta utopističkih svetova kojima smo svedočili kroz popularnu kulturu.

No, sam crtež vraća nas na početna podešavanja. Gocetijev crtež je vrlo živopisan, prepun detalja i kvalitetnih rešenja. Likove tretira s dužnom pažnjom, na dečijim licima vidimo čitav dijapazon raspoloženja i osećanja, lako ih prevodi iz komičnih grimasa u izraze tuge, besa ili začuđenosti.

Ipak, crtež "Same" svrstava u red stripova za decu, balansirajući stilski na ivici rešenja koja dominiraju crtanim filmovima iz osamdesetih godina.

sami2 jpg

Prvi tom stripa sadrži pet priča i tek otvara svet kojem prisustvuijemo. Do kraja pete epizode dobićemo mnogo više pitanja nego odgovora, pa s nestrpljenjem čekamo naredne epizode.

Ako ste ljubitelji postapokaliptičnih priča, ni ovaj strip ne bi trebalo da zaobiđete. On je zabavna kombinacija komedije, trilera i fantastike, uz nekakav dečački šarm da sebe ne shvata preozbiljno. Ne morate to da činite ni vi, ali mu svakako dajte šansu.

Petar Klaić

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo