...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Preživljavanje (ni)je dečija igra

21.09.2021.

Strip "Sami" scenarista Fabijana Velmana i crtača Bruna Gocetija pojavio se nedavno u izdanju "Čarobne knjige" u integralnom izdanju i velikom formatu, po uzoru na francuski original. Priča kreće iz veoma zanimljive premise: iz, na početku, nepoznatog razloga, odrasli netragom nestaju, ostaju samo deca, na čija pleća, odjednom pada sav teret opstanka.

.

Nekoliko klinaca različitog uzrasta, jutro nakon nestanka roditelja, formira grupu koju ćemo nadalje pratiti kroz avanture. Oni su sastavljeni bez nekog ozbiljnijeg ključa, baš kao što bi slučajnost i uredila da se tako šta ikada dogodi. Oni čine sve što mogu i znaju ne bi li pronašli odgovore na svoja pitanja, strahove i dileme, a usput i da prežive u svetu koji se lagano pretvara u klasike postutopističkih novela.

Atmosfera pomalo podseća na "The walking dead" s početka serijala, iako je strip "Sami" neuporedivo blažeg tona, no potka je slična. Kako iz početnog šoka novonastalim okolnostima organizovati život, bezbednost, a ipak istražiti svet oko sebe i obezbediti neku vrstu budućnosti.

S obzirom da sve to treba da čine deca, zaplet ima nešto više komičnih delova, ali ni elementi trilera ne izostaju. Ipak, utisak posle čitanja prvog intergala ovog stripa jeste da se radi o svetu kreiranom za čitaoce svih uzrasta.

sami3 jpg

Videli smo u šta dečiji svet može da se pretvori čitajući "Gospodara muva", pa nam i ovaj strup nudi vrlo sličnu perspektivu i sijaset opštih mesta utopističkih svetova kojima smo svedočili kroz popularnu kulturu.

No, sam crtež vraća nas na početna podešavanja. Gocetijev crtež je vrlo živopisan, prepun detalja i kvalitetnih rešenja. Likove tretira s dužnom pažnjom, na dečijim licima vidimo čitav dijapazon raspoloženja i osećanja, lako ih prevodi iz komičnih grimasa u izraze tuge, besa ili začuđenosti.

Ipak, crtež "Same" svrstava u red stripova za decu, balansirajući stilski na ivici rešenja koja dominiraju crtanim filmovima iz osamdesetih godina.

sami2 jpg

Prvi tom stripa sadrži pet priča i tek otvara svet kojem prisustvuijemo. Do kraja pete epizode dobićemo mnogo više pitanja nego odgovora, pa s nestrpljenjem čekamo naredne epizode.

Ako ste ljubitelji postapokaliptičnih priča, ni ovaj strip ne bi trebalo da zaobiđete. On je zabavna kombinacija komedije, trilera i fantastike, uz nekakav dečački šarm da sebe ne shvata preozbiljno. Ne morate to da činite ni vi, ali mu svakako dajte šansu.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Spoj koraka i olovke

Ako postoji idealan filmski scenario napravljen po stripovskom predlošku, onda je to priča "Polina" francuskog autora Bastijena Vivea. Strip se…

.

Kako je Derdevil dobio novi život

Derdevil je bio duboko etabliran u Marvelovom svetu do 1986. godine kada ga, po drugi put, preuzima Frenk Miler. Već…

.

Meril Strip kao predsednica SAD spašava svet od katastrofe

Nova Netfliksova komedija "Don't Look Up" donosi odličnu kobinaciju parodije na filmove poput "Armagedona" i satire aktuelne američke politike.

.

Crno bela potraga za mladošću

Crno-bela grafička novela "Kalipso" strip umetnika Kozeja jedan je od onih stripova koji više kažu crtežom nego tekstom, a ponajviše…

.

Počeo Strip vikend u Fabrici

Berzom stripova, ploča i knjiga započeo je 15. Strip vikend u Fabrici u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

.

Minight Mass: Horor koji provocira veru dobrim pitanjima

Majk Flenigan, scenarista i režiser poznat po hororu "The Haunting of Hill House" dugo se mučio da pred publiku iznese…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo