...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Postoji li "ženski" strip?

15.01.2019.

Izložba strip autorki nazvana "Ona se budi/BD égalité" biće otvorena u sredu 16. januara u 19h u Francuskom institutu u Novom Sadu. Autorke iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Francuske devetoj umetnosti pristupaju sa novog stanovišta, preispitujući mesto koje žene zauzimaju u njoj. 

.

Iako su u stripu prisutni brojni ženski (često hiperseksualizovani) likovi, u izdavaštvu (ili na festivalima) žene su zanemarene kao autorke. Svest o tome podstakla je Francuski institut u Srbiji da mladoj i talentovanoj strip autorki Jani Adamović poveri da koncipira izložbu posvećenu upravo ženama svetu stripa.

Sam termin ženski strip ispostavlja se kao reduktivan – njime se stvaralaštvo autorki svodi na njihov pol, ili se pokušava označiti određeni žanr stripa koji, navodno, interesuje žensku publiku. Postavlja se pitanje šta bi jedan takav strip, čija je autorka žena i koji je pisan za žensku publiku, trebalo da predstavlja? Strip o kuvanju, deci, bolnim ciklusima, šopingu? Strip o princu na belom konju? Kakav je taj ženski crtež? Ružičast sa mnogo cvetića? Šta je to uopšte ženska tema?!

Da li se ikada govori o muškom stripu? Da li se i njihovo stvaralaštvo svodi na njihov pol? Izložba je rezultat pogleda jedne mlade autorke na poziciju žena u oblasti devete umetnosti, koja želi da pokaže ko su autorke koje su stvarale strip, kako ih je istorija upamtila, koje je njihovo mesto danas i da li se strip autorke iz regiona suočavaju sa istim problemima sa kojima se suočavju i autorke iz Francuske?

Francuske autorke osnovale su Kolektiv strip autorki za borbu protiv seksizma. One su objavile proglas koji je potpisalo više od 250 autorki širom sveta. Na izložbi će biti prikazane i table nekih od potpisnica ovog proglasa. 

Izložba će trajati do 28. februara, a u okviru pratećeg programa biće organizovane projekcije filmova nastalih na osnovu albuma francuskih strip autorki čije su table uvrštene u izložbu.

Možda te još zanima:

.

U potrazi za smehom

U 13 godina stand up karijere Jelena Radanović se naslušala našeg smeha. 

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo