...
TRENUTNO12:00 - 13:00U kakvoj zemlji želim da živim

Kultura / Strip

Petar Pan u zlokobnom, čađavom, viktorijanskom Londonu

06.05.2022.

Priča o nevinosti detinjstva, odbijanju da se odraste, da se postane deo iskvarenog sveta odraslih, potka je koja Petra Pana čini jednom od najlepših bajki na svetu. Ali, šta se događa kada ovom epskom junaku ne dozvolimo da odraste, već ga jednostavno suočimo sa svim užasima ovozemaljskog sveta dok još kao dečak uči da mašta, voli, brine o sebi i drugima.

.

Režis Loazel, plodni francuski strip umetnik odlučio je da učini upravo to. On je malog riđokosog Petra, krivih zuba i neugledne građe, ugnjezdio u hladnoću, maglu i čađ viktorijanskog Londona, tom utočištu pijandura, kurvi, secikesa i zlokobnika svake fele. Omnibus pod nazivom Petar Pan (Čarobna knjiga) opčinio je strip entuzijaste na Starom kontinentu.

Ovaj roman bio bi pravi svet iz Dikensove mašte, da je slavni pisac dopustio sebi da ode još dublje u političku nekorektnost i perverziju. Loazel je to mogao i odvukao je večnog dečaka toliko daleko od slike Berijeve srednje klase, u koju je originalno bio smešten, da tu priču prepoznajemo samo u kosturu naracije.

petar1 jpg

Horor ove verzije Petra Pana posebno se pokazuje u Lazelovoj viziji Nedođije. Tu su i dalje zelene lagune, narandžasto nebo. Tu su i pirati i Indijanci, tu je i večni antagonista Kuka, ali sam Petar nije isti kao iz priče. On Zvončicu proglašava droljom, a sebe sakati, jer misli da je skrivio smrt svog prijatelja.

Mogli bismo reći da je Petar ovde mračan lik, ali on je samo nezrelo dete, na pragu puberteta, u uzrastu kada deca umeju da počine nepojmljive zločine, ne razumevajući znakovitost svojih dela.

Loazel crta kao i uvek lepo, detaljno, maštovito i zavodljivo. Ipak, likovi su na ivici karikature. Skoro svi ženski likovi su očajnički seksualizovani, Indijanci su pomalo preterano stilizovani, dečaci izgledaju kao izmučeni odrasli u dečijim telima. Može to čitaocu i zasmetati, ali, na neki perverzan način, sve to se savršeno uklapa u priču kojoj prisustvujemo.

petar2 jpg

Loazel u ovom romanu pokušava da stvori i čitav niz zapleta koji bi mogli da se nazovu neubedljivim. Povezivanje mita o Petru Panu sa najpoznatijim viktorijanskim ubicom Džekom Trbosekom, nategnuta je teza u ovom svetu.

Ipak, radi se o vrlo kvalitetnom stripu. Priča o postanku ikone dečijih bajki, Petra Pana, kroz ludilo, zablude, groznicu borbe za sosptveno mesto pod suncem deluje vrlo zavodljivo. Čak i onda kada nas opasno sledi i podseti na Gospodara muva, književnu suprotnost mitu o Izgubljenim dečacima.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje…

.

Ibrahimović u novom filmu o "Asteriksu i Obeliksu"

Svetski poznat fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks"…

.

Stevan Subić: Rad na Ridleru je ekstremna uživancija

Kada domaći umetnik dobije priliku da stripove crta za američke gigante DC ili Marvel, to je znak velikog talenta. Ali,…

.

Strip je ljubav od najmanjih nogu

Zoran Jovičić je strip umetnik koji potiče iz Mrkonjić Grada, a danas živi i radi u Novom Sadu. Bavi se…

.

Lavirint i u njemu otac slomljenog srca

Vilijem Voren je građevinski inspektor koji, osim posla, nema mnogo motiva za život. Slomljenog srca, on kroz život ide sanjareći,…

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 13:00 Pop up
  • 14:00 Dnevna soba

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo