...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Kultura / Strip

Novosađanin lekar i strip crtač

17.08.2015.

Vodeći stručnjak svetskog tima za borbu protiv HIV-a u zemljama gde je gorući problem, redovni profesor na medicinskom fakultetu i šef Katedre za epidemiologiju Predrag Đurić uz sve to je i uspešan strip - scenarista. Ovaj umetnik i lekar spojio je umetnost sa najhumanijim pozivom pa u slobodno vreme Novi Sad pretvara u postapokalitična stecišta sa junacima kao što je petnaestogodišnji Tito. 

.

U gostovanju na O radiju pričao je upravo o svom poslu u "slobodno vreme", jer je ranije ipak izjavio kako će ove godine napisati samo dva strip scenarija, od dosadašnjih 11.

Moglo bi se reći da vodite prilično superherojski dualistički život, šta nam možete reći o vašem heroju Titu?

- Tito se nalazi u postapokaliptičnom Novom Sadu 2050. godine. Novi Sad je razrušen nakon rata i on se sa društvom snalazi na ulici. Nakon niza okolnosti on se zajedno sa tim istim drugarima bori za bolji Novi Sad.

Koristite Novi Sad kao inspiraciju u većini vaših stripova. Predviđate li orvelovsku distopiju na ovim prostorima i koliko je to što stvarate paralelni univerzum?

- Većina ih govori o svakodnevici, ali je to upakovano u formu atraktivnosti, lišenu banalnosti, iako Tito recimo govori o nama i našem društvu, neposrednoj prošlosti, ali na neki umetnički način koji može zainteresovani i druge, koji nisu iz ove zemlje.

Radnje su najčešće na Trgu slobode, a ne na recimo Limanima, zbog čega?

- Trg slobode je mesto koje svi vezuju za Novi Sad i po čemu se on prepoznaje. Slično je i sa Jevrejskom ulicom i svim ulicama koje imaju karakterističnu arhitekturu. Limani i Novo naselje su srušeni u ovom postapokaliptičnom Novom Sadu, ali je recimo Titov deda u Dositejevoj ulici.

Šta je po vama važnije, crtež ili dobra priča?

- Sve to zavisi. Ako je neka priča isuviše jaka, perfektan crtež priču može učiniti teškom za praćenje, a ako je priča isuviše dobra, crtež teško može da iznese priču. Zbog toga je strip izuzetno kompleksan i veoma sličan filmu. Scenarista stripa je danas bliži reditelju filma i sve zavisi od saradnje sa crtačima.

Planirate li da Tita i druge stripove preselite na filmsko platno?

- Postoji ideja za film i pozorišnu predstavu koju bih radio i paralelno sa stripom. Ali trenutno, meni se razmišljanje o filmu čini isuviše pretencioznim. Prednost bih pre dao grafičkim romanima i stripovima.

Sofija Balać

Nataša Šaru

 

 

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo