...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Kad odrastanje zaboli

07.12.2020.

Ostajući na prepoznatljivom pripovedačko/filmskom tragu, Dejvid Smol je ponovo stvorio jedno maestralno delo prepuno teskobe, kroz naraciju nezgodnog odrastanja u američkom predrgrađu 50-ih godina prošlog veka, u sam osvit "Američkog sna" čiji se scenario za mnoge pretvorio u košmar.

.

Strip "Kući po mraku" (Komiko, Novi Sad) jedan je od boljih izdanja koja su obeležila prošlu godinu i sa pravom se našao u prvom izdanju našeg video podkasta "Stripovedač".

Priča ove grafičke novele na putu je da čitaocu slomi srce, ali bez brige, taj put nema završetak. Priča prati trinaestogodišnjeg Rasela Pruita kojeg je majka napustila, nakon čega on prati svog oca u suncem obasjanu Кaliforniju u potrazi za snom. Naglo primoran da se sam brine o sebi, Rasel se bori da preživi u Maršfildu, razorenom gradiću kog je progone sadistički ubica životinja i grupa zlobnih dečaka koji Rasela maltretiraju zbog toga što je drugačiji.

kuci1 jpg

Dečak je primoran da odraste, suoči se iskušenjima i sopstvenim slabostima kako bi pronašao svoj put i mesto u svetu. Svakodnevni napor da se izbegnu školski nasilnici, upoznavanje sopstvene seksualnosti, malo teksta, filmsko pripovedanje, retro harmonija laviranog tuša... Sve nam to plasira Smol i ostavalja prepoznatljiv autorski pečat koji je izbrusio kroz svoje autobiografsko remek-delo "Šavovi" (Stitches) iz 2009.

Od početka nam je jasno da Rasel prolazi kroz teške, adolescentske godine. Otac je okupiran svojim brigama, nasilnici u školi okupiraju hodnike iz kojih nema izlaza, dok svojeglavi drugovi misle samo na svoje potrebe. Tako Rasel, potpuno rastrzan i blaziran, pomišlja da je sam i neželjen.

kuci2 jpg

Naravno je da je "Kući po mraku" univerzalna priča sa primesama "emo" karaktera u senzualnom smislu. Film u stripu i strip u filmu. Čežnjiva atmosfera koju retko ko može da vam dočara.

Otuđenost nije redak motiv u romanima, pa ni u stripu, baš kao ni nostalgija za zlatnim godinama američkog sna, ali "Kući po mraku" je knjiga koja uz te motive donosi i zamršeno klupko emocija koje će vam se gnezditi u grlu dugo nakon što pročitate ovo remek-delo devete umetnosti.

Dušan Majkić

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo