...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Strip

Izletnik u životu i smrti

23.11.2020.

Bras de Oliva Domingos radi u novinama i piše nekrologe. Za sina čiji je otac nadaleko poznati pisac, takoreći nacionalno blago, teško da je to posao o kojem je budan sanjao. On ima nedovršen roman, sanja spisateljsku slavu kojom će rasterati očevu senku nad sobom i životari. U grafičkoj noveli "Izletnik", Gabrijela Ba i Fabija Muna, Brasa zatičemo u 32. godini života u Sao Paolu kako, u lokalnim novinama piše nekrologe, životari i pati pod senkom oca, čuvenog brazilskog pisca.

.

Bras u fijoci ima nedovršen roman i neospornu želju da i sam postane spisatelj, ali dalje od toga nije zakoračio. U prvom od deset poglavlja ove očaravajuće knjige on lamentira nad svojom spisateljskom sudbinom, neostvarenom karijerom, nad teretom očeve zaostavštine kada, na samom kraju poglavlja iznenada i nasilno umire.

Originalno, "Izletnik" je bio štampan u delovima. Kada je izašla prva epizoda koja se ovako završava, mnogi su sasvim sigurno bili ozbiljno zbunjeni. Čemu ovaj kratak dašak nečijeg života naglo ugušen tragedijom? Šta iza ovoga može da se desi?

Međutim, braća Gabrijel i Fabio ovu priču stvaraju u najlepšem maniru južnoameričkog magičnog realizma. Nije on u "Izletniku" potpuno razvijen, ali je ključan tamo gde je trebalo. Tamo ge, kroz priču gledamo Brasa kako umire, uvek iznova, uvek u nekom drugom trenutku sopstvenog života.

izletnik jpg

A upravo ti trenuci koje junak proživljava između dve smrti su ključne. Prvi poljubac, susret sa prvom ljubavi, rođenje sina, tragedija koja će od njega stvoriti pisca, sve su to prekretnice iza kojih će se njegov život uz korena menjati. Ili bi se menjao da na kraju svakog od tih proživljenih dana Bras ne skonča svoj život.

Posle svake od tih smrti mi čitamo nekorolog kakav bi upravo Bras pisao u svojim novinama, za sebe, suvoparan komad teksta koji apsolutno odudara od životom natopljenih slika i momenata koje je proživeo na prethodnim stranicama. I taj ritam se nastavlja kroz čitav roman. Lirski životni trenuci i nasilne smrti koje ih prekidaju na vrhuncu.

I onda čitaocu postane jasno zbog čega su autori insistirali na ovom zanosnom plesu svetla i tame, života i smrti.

izletnik3 jpg

"Izletnik" je priča o najvažnijim trenucima u našim životima, o onim bljeskovima života koji određuju kakav će biti njegov ostatak. On pripoveda o tome kako te trenutke doživljavamo, u kojoj meri smo sebi dozvolili da im se prepustimo, da ih upijemo i zauvek zapamtimo. Činjenica da na kraju svakog opisanog dana junak umire, samo pojačava ta pitanja.

Deset priča na kraju se stapa u roman čiji kraj nudi kontemplativno i filozofsko razrešenje koje vam ovde neću opisivati.

"Izletnik" mora da se čita onako kako do sada niste čitali nijednu knjigu, stalno se vraćajući korak, dva ili tri unazad, jer neki motivi koji se pojavljuju na početku, na neki način odjekuju kasnije kroz priču, neki se potpuno obrću i vredno je u svakom momentu tačno znati kako su izgledali na početku.

Ovo je grafička novela kojom, bez ikakvog napora, možete namamiti bilo kojeg laika da zavoli strip. Dirljivi, britki, zanosni dijalozi i besprekoran crtež Gabrijela i Fabija u tome će vam biti najbolji saveznici.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Asteriks za nove generacije

Vercingetoriks, vođa Gala u predvečerje rata sa Cezarovom vojskom, 40. godine pre nove ere, jedan je od onih narodnih vođa…

.

Šta da je Pinokio smrtonosni robot

Pinokio je bajka koja u sebi nosi finu dozu mračnog i depresivnog. Starac bez dece, napravi drvenog lutka koji oživi…

.

Betmenova mora iz pakla

Stvoriti ultimativnog zlikovca nasuprot Betmenu, strip autorima je od početka bila noćna mora. Kakav to njegov nemezis mora da bude…

.

Supermenov romantični kraj

Kada razmišljam o Supermenu, poslednjem sinu Kriptona i čoveku budućnosti, uvek mi u glavi zazvoni ona ključna razlika između njega…

.

Jezivi pokloni velikana stripa

Malo je strip crtača koji uspevaju da pomere pravila igre na takav način, da posle njihovog angažmana ništa više ne…

.

Kad odrastanje zaboli

Ostajući na prepoznatljivom pripovedačko/filmskom tragu, Dejvid Smol je ponovo stvorio jedno maestralno delo prepuno teskobe, kroz naraciju nezgodnog odrastanja u…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo