...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Drizzt Do'Urden u milosti Diznija

22.12.2014.

Lik Drizzta, kog su proslavile knjige Roberta Antonija Salvatorea, je trenutno vlasništvo kompanije Hasbro, čiji je glavni izvor zarade proizvodnja igračaka na koje prava polaže Dizni.

.

ilustracija: Zoran Đed Milenković

   Jedan od najpopularnijih likova iz fantastičnog swords and magic univerzuma Drizzt Do’Urden već nekoliko godina se nalazi u poslovnom klinču giganata industrije zabave - kompanija Dizni i Hasbro. Dok fanovi nestrpljivo čekaju snimanje filma (o kom se godinama šuška) koji bi pratio legendarnog mračnog vilenjaka koji se u ime dobra i vrlina odrekao porodice, “prijatelja” i svoje rase nadaleko čuvene po surovosti i zverstvima, cela priča se zapravo odvija u fiokama finansijskih direktora moćnih kompanija.

   Lik Drizzta, kog su proslavile video igra Baldur's Gate i knjige Roberta Antonija Salvatorea, je trenutno vlasništvo kompanije Hasbro, čiji je glavni izvor zarade proizvodnja igračaka. Kada je u javnost nedavno procureo trač da Hasbro namerava da kupi kompaniju Dreamworks Animation (autori fimova Shrek, Madagascar, How to Train Your Dragon, Kung Fu Panda…) za suludu količinu dolara, i tako stane na crtu Dizniju/Piksaru/Lukas Artsu kao jedini preostali tvorac animirane zabave na svetu, poznavaoci tržišta procenili su da ta akvizicija neće ići lagodno kao što bi Drizztovi fanovi želeli.

   Na koncu, konačnu reč daće – Dizni.

   Najveća pepreka spajanju Hasbroa i Dreamworks Animationa je činjenica da su najprodavanije igračke ove firme u vlasništvu Diznija i Hasbro samo poseduje licencu da proizvodi heroje iz Star Wars, Marvel i Dizni univerzuma, među kojima je bez premca po prodaji linija Diznijevih princeza.

   Zbog ovoga je eventualna svađa i preotimanje tržišta na relaciji Hasbro – Dizni gotovo nemoguća i ako uopšte dođe do spajanja Hasbroa i Dreamworksa ceo posao će morati da aminuje, opet, veliki gazda Dizni.

   Redakcija O radija zdušno navija da se ovaj scenario što pre dogodi iz dva razloga: Dizni ne bi imao bukvalni monopol na industriju porodične zabave, a Drizzt Do’Urden bi konačno zaživeo na srebrnom platnu.

   Do tada, preporučujemo vam Salvatoreove knjige, neverovatan svet u kom moralni konflikti, lični i rasni obračuni, ratovi, podvale, izdaje, magija i surovosti daleko prevazilaze one iz Igre Prestola.

   I.M.

Možda te još zanima:

.

Kings & Weapons

Radovi Zorana Đeda Milenkovića na O radiju.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo